Așadar, din numărul de 162 de senatori, s-au exprimat 118 voturi, dintre care 92 de voturi au fost împotriva cererii DNA, 26 dintre voturi au fost pentru, neexistând abțineri sau voturi anulate. n plenul Senatului, s-au pronunțat împotriva cererii DNA și a acuzațiilor procurorilor, atât senatorul Titus Corlățean, cât și colegii acestuia de la PSD, UNPR și ALDE, vorbind despre referatul „rușinos” pe care l-au întocmit anchetatorii și despre „ridicolul” la care s-ar fi expus procurorul de caz când a redactat referatul. Singurul grup care a spus că va vota în favoarea cererii DNA a fost grupul PNL.
Apărarea fostului ministru și acuzațiile la adresa DNA
„Resping în termeni foarte clari, foarte categorici orice acuzație care îmi este adusă de Parchetul General, DNA, privind îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu”, le-a spus colegilor senatori Titus Corlățean.
Fostul ministru a invocat, în apărarea sa, procedurile și regulile MAE, arătând că dacă ar fi fost ceva în neregulă „s-ar fi știut în secunda următoare”. „MAE și eu ca ministru am îndeplinit cu scrupulozitate toate regulile, toate exigențele legale, toate procedurile standard folosite”, a mai spus Corlățean. El a arătat că s-a lovit în ceea ce privește organizarea secțiilor de votare din străinătate de o serie de obstacole. „Poate principala dificultate obiectivă de care MAE s-a lovit a fost aceea că nu a existat un alt reper obiectiv pentru a lua decizii de sută la sută acuratețe decât prezența la ciclurile electorale anterioare”, a explicat Corlățean. Potrivit acestuia, o problemă ar constitui-o și faptul că românii nu respectă, când ajung în străinătate, obligația legală de a se înregistra la ambasade și oficiile consulare.
Corlățean s-a plâns și de faptul că a putut studia referatul din dosarul său „cu întârziere de două săptămâni” după reprezentanții mass-media, care au primit „ca de obicei, direct de la sursă” documentul.Atacuri clare la adresa procurorului de caz și a DNA au fost formulate de senatorul PSD Șerban Nicolae. „Ne aflăm într-o situație jenantă. Ca de obicei, am citit referatul întocmit de procurorul de caz cu toată atenția și toată seriozitate. Mi se pare că este o insultă adresată Senatului României, o insultă față de profesia de jurist”, a susținut Nicolae.
Senatorul PSD s-a arătat deranjat mai ales de faptul că, după decizia Curții Constituționale pe tema abuzului în serviciu, DNA nu a transmis, via Parchetul General, „nicio modificare a punctului de vedere”. „Normal era ca procurorul de caz să-și precizeze poziția, mai exact să ne comunice dacă în înțelesul sintagmei în mod defectuos a identificat o încălcare a legii”, a declarat Șerban Nicolae, adăugând că absența unei astfel de comunicări denotă doar „sfidare”, „dispreț față de Parlament”.