"Guvernul Sturza ar fi fost indiscutabil o soluţie acceptabilă pentru ţară, pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru Bruxelles.
N-a fost să fie, pentru că liderii partidelor autointitulaţi a fi proeuropeni şi-au dat din nou în petec probînd că nu au nimic comun nici cu proeuropenismul şi nici cu interesele ţării lor. Îi mînă doar interesele şi ambiţiile personale sau cel mult interesele de partid, dar de prea puţine ori interesul naţional.
Pentru a-l aduce la putere pe sforarul care tinde să confişte statul, Plahotniuc, ei au sacrificat fără ezitare aspiraţiile democratice ale propriului lor electorat şi ce-i mai grav, au sacrificat aspiraţiile generaţiei tinere.
După încercarea eşuată în parlament de a forma un guvern acceptabil, Preşedintele Nicolae Timofti este într-o situaţie extrem de dificilă: ori cedează în favoarea intereselor mărunte ale liderilor proeuropeni şi-l desemnează pe Plahotniuc să formeze guvernul, ori joacă pe cartea europeană şi desemnează un premier, din aceeaşi majoritate parlamentară, dar “curat” şi acceptat ca partener european. Sper că va reuşi prin negociere să treacă peste constrîngerile generate de deciziile Curţii Constituţionale", a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Fostul președinte și-a încheiat mesajul prin a spune "de ce ne interesează R.Moldova".
"Pentru că, dincolo de motivaţia istorică şi culturală, nu vrem la frontiera de Est un guvern susceptibil a fi controlat de Moscova", a încheiat Train Băsescu.
Liberalii din Republica Moldova par dispuși să facă parte dintr-o majoritate cu foștii deputați comuniști, după ce ședința specială de luni a parlamentului de la Chișinău la care urma să fie supusă la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Ion Sturza nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.
"Vom încerca să inițiem din nou discuții pentru a forma o majoritate parlamentară", a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, potrivit Deutsche Welle.
"De această dată ne va reuși. Vom încerca din nou — Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) și grupul Leancă (al fostului premier Iurie Leancă, n.red) — să inițiem din nou discuții pentru a forma o majoritate parlamentară. Orice guvern care se formează trebuie să aibă în perioada sa de activitate sprijinul unei majorități parlamentare", a afirmat Mihai Ghimpu.
PL, PD și grupul Leancă nu pot forma însă o majoritate întrucât dispun doar de 35 de parlamentari din cei 101 ai legislativului de la Chișinău, dar vicepreședintele liberalilor, Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului, a lăsat să se înțeleagă că cei 14 deputați care au părăsit la 21 decembrie Partidul Comuniștilor pentru a forma platforma social-democratică 'Pentru Moldova' ar putea face parte din această majoritate.
"Din majoritate ar putea face parte Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal, pe care-l reprezint, grupul fostului premier Iurie Leancă și nu este exclus să fie, dacă nu vor participa, cel puțin să susțină indirect, cei 14 foști comuniști", a afirmat Chirtoacă într-o declarație pentru Radio France International.
Anterior, Mihai Ghimpu a declarat că nu va face parte niciodată dintr-o majoritate împreună cu comuniștii sau cu ex-comuniștii.