Cum stau partidele cu o lună înainte de începerea campaniei electorale

04 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cum stau partidele cu o lună înainte de începerea campaniei electorale

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 38% dintre cei intervievaţi ar vota cu PSD, 30% — PNL, 9% — USR, 5,5% — ALDE, 5% — UDMR și 4% — PMP, relatează agerpres.ro.

La întrebarea deschisă "Cine ați dori să fie primul ministru al României după alegerile parlamentare din decembrie?", cel mai mare procent l-a întrunit Victor Ponta — 23%, urmat de Dacian Cioloș — 22%, Călin Popescu-Tăriceanu — 6%. Cei mai mulți subiecți — 33% — nu au dorit să răspundă la această întrebare sau au răspuns că nu știu.

Totuși, 44,5% din cei intervievați au indicat faptul că guvernul tehnocrat este o soluție bună pentru România, față de doar 43,% care consideră că reprezintă o soluție proastă.

Potrivit analizei sociologice, PNL este susținătorul principal al Guvernului Cioloș, 57% dintre subiecții chestionați exprimând o astfel de opinie, față de doar 9,5% care apreciază că PSD joacă acest rol.

Pe de altă parte, 65% dintre repondenți apreciază că țara noastră se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 28% susțin contrariul.

În ceea ce privește încrederea în instituții, Armata se află primul loc, cu o cotă de 91%, urmată de biserică, UE și NATO, fiecare cu o cotă de 71%, Poliție și BNR — ambele cu 71%, DNA — 63%. Pe listă mai sunt alte șapte instituții cu cote diferite de încredere, ultimele două fiind Parlamentul — 31,5% și partidele politice — 26%.

Sondajul a fost realizat la comanda PNL, prin telefon, în perioada 17 — 24 septembrie 2016, pe baza a 1.170 interviuri la nivelul populației adulte a României. Marja de eroare este de plus/minus 2,9%, la un nivel de încredere de 95%.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va avea loc în perioada 11 noiembrie — 10 decembrie.

Alte stiri din Politic

Ultima oră