Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 în toată țara pentru alegerile locale. Peste 19 milioane de alegători sunt așteptați la acest scrutin organizat în condiții fără precedent, impuse de pandemia de coronavirus.
Pentru alegerile locale de astăzi, autoritățile au organizat 18.794 de secții de votare, la care cetățenii cu drept de vot își pot exprima opțiunea electorală.
Peste 19 milioane de români își aleg astăzi primarii, consiliile locale consiliile județene și președinții consiliilor județene, ceea ce înseamnă că fiecare alegător va primi câte patru buletine de vot. În București se aleg Consiliul Local și primarul sectorului, Consiliul General al municipiului București și primarul general al municipiului, deci tot patru buletine de vot vor primiți și cei din capitală.
Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul sau municipiul în care alegătorul are domiciliul sau reședința.
Alegătorii votează la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.
Dacă nu se regăsesc pe listele electorale permanente, aceștia vor fi înscriși pe listele suplimentare, dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul pe raza secției unde s-au prezentat la vot.
Un alegător poate afla la ce secție de votare este arondat dacă accesează registrulelectoral.ro.
Peste 256.000 de candidați se luptă pentru voturile românilor. Astăzi vor fi aleși 41 de președinți de consilii județene, peste 1.300 de consilieri județeni, 40.000 de consilieri locali şi aproximativ 3.200 de primari pentru următorii patru ani. Secțiile de votare sunt deschise de acum și până la ora 21:00.
Alegerile locale din acest an reprezintă o provocare din punctul de vedere al siguranței sanitare. Autoritățile au impus reguli stricte pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în secțiile de votare. Are detalii reporterul RRA, Cătălin Purcaru.
”Masca de protecție este obligatorie astfel încât să acopere gura și nasul. La intrarea în secția de votare se va măsura temperatura cu dispozitive non-contact și imediat după aceea mâinile trebuie dezinfectate cu o soluție pe bază de alcool. În localul de vot alegătorul va îndepărta pentru câteva secunde masca pentru identificare, ținând cont de respectarea distanței de 1,5 m față de reprezentantul secție de votare”, relatează acesta.
Cartea de identitate va fi introdusă personal în tableta pentru verificarea datelor în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
După verificare, alegătorul se va îndrepta către membrul secției de votare pe a cărui listă se află, va semna în dreptul numelui și va lua buletinele de vot și ștampila.
Urmează să își exprime opțiunea electorală în cabină, după care buletinele de vot vor fi depuse în urnă.
Alegătorul va reveni la reprezentantul secției de votare pentru predarea ștampilei și recuperarea cărții de identitate.
Spre deosebire de alte alegeri, își va lipi singur autocolantul cu mențiunea votat pe actul de identitate.
La momentul ieșirii din secție este obligatorie dezinfectarea mâinilor. O altă măsură prevede că în interiorul secției de votare va fi permis accesul la maximum cinci alegători în același timp și vor fi marcate locurile pentru a păstra distanțarea fizică.
Prezența la vot
ACTUALIZARE 7.30. Au votat deja peste 1% din alegători. Cei mai mulți alegători au venit deja la urne în județele Dolj, Dâmbovița, Prahova.
ACTUALIZARE 8.00. Au votat deja peste 1,89% din alegători.
ACTUALIZARE 8.40.Peste 600.000 dintre alegători au fost la urne pentru a vota, reprezentând 3,35%.
ACTUALIZARE 9.00. Au votat deja 825.000 de persoane, ceea ce înseamnă 4,56 prezența la secția de votare.
ACTUALIZARE 14.00. Un număr de 4.3 milioane de alegători au trecut pe la secția de votare până la această oră, ceea ce înseamnă 23,7%.
În mediul urban au votat 2,016 milioane de alegători, iar în mediul rural - 2,339 milioane de alegători.