"România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a refugiaților. Consider că relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar efectele, iar săptămâna viitoare la Consiliu European, dacă va fi cazul, voi reitera rezerva față de adoptarea unui astfel de mecanism", scrie premierul, joi, pe pagina sa de Facebook.
Cioloş a fost delegat de preşedintele Klaus Iohannis să participe în locul său la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 17-18 decembrie. Pe agenda reuniunii se regăsesc teme precum migraţia, lupta împotriva terorismului, întărirea uniunii economice şi monetare, întărirea pieţei interne, relaţia dintre UE şi Marea Britanie.
El a fost audiat marţi de comisiile parlamentare de politică externă care au dat aviz favorabil mandatului cu care premierul va merge la Bruxelles."Elementul central al mandatului este acela ca România să continue să insiste pe nevoia de a trata cauzele şi nevoia de a asigura o securizare bună a frontierelor UE, în paralel cu controlul migraţiei în zonele de origine", a afirmat Cioloş în Parlament.
De la izbucnirea crizei imigranţilor şi abordarea acestei teme în reuniunile de la Bruxelles, preşedintele Iohannis a susţinut că România nu va accepta impunerea unor cote de refugiaţi. Desi s-au stabilit cote obligatorii pentru fiecare ţară din UE, Iohannis a insistat că "poziţia României rămâne în continuare una de participare voluntară. Nu cred că aceste cote obligatorii reprezintă o soluţie".
La sfârşitul lunii septembrie, el a admis însă că România va putea oferi adăpost celor 4.837 de refugiaţi, cotă stabilită de Consiliul JAI, deşi anterior şeful statului a susţinut că ţara noastră nu are capacitatea să primească şi să integreze mai mult de 1.785 de refugiati, cota stabilită iniţial, în vară.