Propunerea ironică a lui Adrian Năstase: Se poate renunta si la guvern, in ansamblu

04 Aug 2015
Propunerea ironică a lui Adrian Năstase: Se poate renunta si la guvern, in ansamblu
Într-un articol publicat pe blogul său, fostul premier Adrian Năstase comentează ironic proiectul legislativ privind înființarea unui Comitet Național pentru Supravegherea Macroprudențială, care, din punctul său de vedere, lasă Guvernul într-o situația asemănătoare puieților de platani plantați recent pe Kisseleff: fără posibilitate de inițiațivă.

Potrivit proiectului menționat, noua autoritate va fi formată din reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai Guvernului, și urmează să funcționeze ca structură de cooperare inter-instituțională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudențiale la nivel național.
Președintele Comitetului va fi guvernatorul BNR.
Nicio altă instituţie din România nu se va putea amesteca în activitatea noii autorităţi. Deciziile noii instituţii prezidate de Mugur Isărescu vor fi în schimb obligatorii pentru Guvern.

Redăm integral articolul publicat de Adrian Năstase pe blogul său.

___________________________________

Guvernul sub tutelă?
Puietii de platani, din Soseaua Kiseleff, sunt ancorati de trei stlpi ca nu cumva să meargă intr-o directie gresită. Pare că acelasi lucru se intâmplă si cu guvernul. O „ancoră” o reprezintă FMI, impreună cu Comisia Europeană. O a doua „ancoră” este constituită de Presedintie si de CSAT, prin Noua Strategie de Apărare a tarii, care extinde atributiile acestora in cele mai multe domenii guvernamentale. In fine, a treia „ancoră” ar deveni Comitetul de monitorizare macroeconomică, cel care ar cenzura strategiile macro-economice ale guvernului. Aceste trei „ancore” vor realiza o adevarată tutelă a Executivului, care ar rămâne, intre altele, cu rolul de tap ispăsitor in fata DNA pentru semnăturile de punere in aplicare.

In aceste conditii, propun ca la revizuirea Constitutiei, să fie eliminat textul art. 102, alin. 1, care prevede: „Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne si externe a tării si exercita conducerea generală a administratiei publice”. S-ar putea renunta si la guvern, in ansamblu. In locul său ar putea fi creat un secretariat care să aducă la indeplinire deciziile Noului Consiliu de tutelă.

Alte stiri din Politic

Ultima oră