Premierul Victor Ponta a prezentat astăzi, în Camera Deputaţilor, „Starea economiei româneşti” în cadrul „Orei prim-ministrului”, afirmând că România ocupă primul loc în UE la capitolul creştere economică, ţara noastră având, în ultimii ani, conform datelor Eurostat, o creștere medie de 3%.
"Iar în primul trimestru, cu o creștere cu 4,2% a PIB, suntem și noi, în sfârșit, pe primul loc la un lucru bun, la un lucru important — creșterea economică între cele 28 de țări ale Uniunii Europene. Această creștere a influențat, de altfel, și prognozele oficiale ale Comisiei Europene și ale FMI, și-mi doresc ca la finalul mandatului acestui Parlament și al Guvernului, la sfârșitul anului 2016, să puteți să spuneți că ați fost membri ai Parlamentului și noi membri ai Guvernului, în patru ani de creștere economică neîntreruptă după anii cei mai negri din punct de vedere economic și social pentru România, anii 2010 — 2012", a afirmat premierul.
Victor Ponta a spus că această creștere economică se bazează pe motoare interne și externe, şi nu pe situaţii conjuncturale. "Consumul intern, exporturi, o creștere din industrie și servicii și, cel mai important, anul acesta avem o creștere importantă și în zona construcțiilor care trebuie încurajată în continuare. O rată de creștere de peste 3%, 4% devine în acest moment un obiectiv posibil", a explicat premierul.
Pe lângă discursul din Parlament, Ponta a distribuit un material în care atrage atenţia asupra „capcanei populismului”, făcând trimitere la dublarea alocaţiilor pentru copii, în urma adoptării unui amendament propus de PNL la o ordonanţă a Guvernului. „Aplicăm creşterea alocaţiilor, pentru că am identificat bani (noi am găsit banii–liberalii nu ne-au dat soluţii), dar trebuie să fim atenţi la alte situaţii riscante! Nu vom mai accepta măsuri structurale fără a avea un calcul privind impactul bugetar al acestora", se arată în document. Conform aceleiaşi surse, Guvernul estimează că, având un an agricol bun, România va depăşi 4% creştere economică în 2015. Cît priveşte anul viitor, Executivul consideră fezabilă o creştere de 5% ceea ce va plasa din nou România în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din UE.
"Veştile bune din economie depind şi de stabilitatea politică: continuăm buna guvernare, dar:
- nu trebuie abandonată lupta anticorupţie
- nu trebuie oprite eforturile ANAF
- nu trebuie uitat rolul nostru regional
- nu trebuie uitată tema independenţei energetice
- nu trebuie căzut în capcana populismelor", se mai arată în documentul intitulat "Situaţia economică a României - iunie 2015", distribuit de premierul Ponta şi pe Facebook