Ponta: Dacă mama lui Cioloş citea ”Fraţii Jderi”, cum îl strigam pe premierul emanat din flăcările de la Colectiv?

02 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Ponta: Dacă mama lui Cioloş citea ”Fraţii Jderi”, cum îl strigam pe premierul emanat din flăcările de la Colectiv?

În ultima sa postare pe Facebook, Victor Ponta spune că, dacă e să se ia după ce pățește personajul Julien Sorel, din capodopera lui Stendhal, atunci pe Cioloș îl așteaptă închisoarea.

”Pentru că şi mama mea m-a pus (şi bine a făcut) să citesc literatură universală (şi pentru că am memoria bună) am mers să verific dacă ce îmi aminteam eu despre personajul Julien Sorel i se potriveşte lui Julien Ciolos - şi am constatat că da, chiar foarte tare ! Aveti mai jos ce spune Wikipedia: încercările unui tânăr de a-şi depăşi condiţia socială printr-o combinaţie de talent, muncă, decepţie şi ipocrizie, doar pentru a se trezi trădat de propria pasiune”, a scris Victor Ponta.

El aminteşte că eroul lui Stendhal sfârşeşte prin a ajunge la închisoare. ”Pentru că tinerii «frumoşi şi liberi» sau militanţii PNL-işti sigur nu găsesc romanul lui Stendhal pe Facebook şi nici nu îl pot citi pe Hotnews le spun eu finalul - Julien ajunge la închisoare (că aveau şi pe atunci în Franţa tot un fel de DNA!) Vă rog nu mă puneţi să vă povestesc şi capitolul în care are o aventură cu soţia primului său protector (Monsieur de Renal) că deja intrăm în necazuri prea mari!”, a comentat fostul premier.

”Dacă citea mama sa«Fraţii Jderi sau (Doamne fereşte) Fraţii Karamazov, cum îl strigam pe premierul nostru cel emanat din flăcările de la Colectiv?!?”, a încheiat Ponta.

Premierul Dacian Cioloş a povestit, aseară, într-un interviu la radioul public, că al doilea prenume, Julien, a fost ales de mama sa după ce a citit cartea ”Roşu şi negru” de Stendhal, femeia fiind marcată de personajul Julien Sorel. El a precizat că prenumele de Dacian a fost dorinţa tatălui său care, de altfel, a înregistrat naşterea la starea civilă.

”Pur şi simplu, ceea ce mi-a spus mama – că după ce a născut şi discuta cu tata prenumele pe care să mi-l dea, tata avea o idee fixă cu Dacian. Auzise acest prenume şi voia neapărat să fie al meu. Mama a propus Julien pentru că în perioada sarcinii, stând mai mult acasă, mi-a spus că a citit citit «Roşu şi negru». Era perioada când era destul de dificil să faci rost de o carte bună. Făcuse rost de o carte bună şi a citit «Roşu şi negru», de Stendhal şi a marcat-o personajul Julien Sorel şi a propus Julien”, a povestit Cioloş.

El şi-a mai aminit că mama sa ar fi vrut ca Julien să fie primul prenume, dar cum tatăl său a fost cel care s-a dus la starea civilă să declare naşterea, a pus Dacian. ”E mai senzaţională ideea că Julien înseamnă că sunt vândut francezilor sau mai ştiu eu cui...”, a mai spus premierul Cioloş.

Citește și:

De ce este Dacian Cioloş şi „Julien”. Premierul a explicat provenienţa numelui

Alte stiri din Politic

Ultima oră