"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată", se arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
De remarcat gestul lui Iohannis, care in premiera anunță desemnarea premierului printr-un comunicat de presă. Conform uzanțelor, un astfel de anunț era făcut de către șeful statului la Cotroceni, unde era invitat și prezentat public și cel care era desemnat.
Mai mult decât atât, anunțul a fost postat la secțiunea Media a site-ului, nu și în home page, unde ar fi trebuit să fie, dată fiind importanța sa.
Gestul a fost sancționat imediat de fostul președinte al țării, Traian Băsescu, într-o postare în pagina sa de Facebook, pe care o redăm integral:
”Greşit, domnule Preşedinte!
Anunţarea desemnării Primului – ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat.
Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare, fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal de la Palatul Cotroceni.
Că la această declaraţie ar fi fost bine să fie alături de dumneavoastră şi desemnatul, este altă socoteală.
Vă va fi greu să cereţi relaţii instituţionale corecte atât timp cât dumneavoastră nu le generaţi prin propriul comportament”.
Klaus Iohannis şi Sorin Grindeanu au avut joi o întâlnire de aproximativ jumătate de oră la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse din anturajul prezidential, în urma discuţiei, Grindeanu i-a lăsat „o impresie bună“ preşedintelui.
În primul rând, Iohannis a apreciat faptul că Sorin Grindeanu a trecut mai întâi prin „filtrele de partid“, primind votul conducerii PSD, nu cum s-a întâmplat în cazul Sevil Shhaideh, când Liviu Dragnea a scos din buzunar un plic cu numele premierului dorit de el însuşi.
Relaţia dintre Klaus Iohannis şi noul premier PSD nu se va baza pe un pact de coabitare, pe modelul Băsescu - Ponta, ci va fi una „instituţională, civilizată“, mai afirmă sursele citate. Strategia lui Iohannis este să nu facă opoziţie noului Guvern, ci să se lupte cu majoritatea PSD-ALDE din Parlament.
”Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, în ședința comună. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”, mai prevede legea fundamentală.
Parlamentul este in vacanță, dar poate fi convocat oricând în sesiune extraordinară.
De altfel, inca de joi parlamentarii PSD au primit un SMS de la liderii de grup in care li se cerea “sa stea in stand-by” si sa nu plece in strainatate in perioada 2-7 ianuarie 2017, pentru a putea convoca sesiunea parlamentara extraordinara in cazul in care presedintele Klaus Iohannis il nominalizeaza pe Sorin Grindeanu la functia de premier, au declarat surse din PSD.
UPDATE
Agențiile de presă internaționale au relatat vineri pe larg principalul eveniment politic al zilei de la București - semnarea de către președintele Klaus Iohannis a decretului privind desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcția de prim-ministru.
Sub titlul 'Finalul suspansului în România, un social-democrat desemnat prim-ministru', agenția France Presse notează că ''șeful statului român Klaus Iohannis a evitat pericolul unei crize politice desemnându-l pe social-democratul Sorin Grindeanu drept prim-ministru, ceea ce deschide calea unei noi perioade de coabitare cu stânga''.
AFP amintește că Grindeanu a fost ministru al comunicațiilor într-un guvern precedent de centru-stânga (decembrie 2014 — noiembrie 2015) și că este destul de puțin cunoscut publicului, scrie agerpres.ro.
''Șeful statului refuzase marți, fără explicații, să accepte prima propunere venită din partea social-democraților, Sevil Shhaideh, cvasi-novice în politică, provenită din mica minoritate turcă din România, care ar fi devenit prima femeie musulmană la conducerea guvernului unei țări din Uniunea Europeană'', menționează agenția franceză de presă. Aceasta reia aprecierile din presa română care îl descriu pe Sorin Grindeanu ca pe un 'soldat disciplinat' al social-democraților, o etichetă de care el însuși nu a încercat să scape, potrivit AFP.
La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, nu și-a ascuns dorința de a rămâne un actor principal. Am căutat "un coleg care este loial programului de guvernare și partidului, care are capacitatea să înțeleagă că acest program de guvernare este îndreptat către români și către România, care nu merge la Palatul Victoria să-și creeze acolo un pol de putere", a declarat miercuri liderul social-democrat, într-o conferință de presă în care a prezentat noua propunere a coaliției formate din Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Democraților și Liberalilor (ALDE).
La rândul său, Reuters scrie că președintele României a acceptat nominalizarea lui Sorin Grindeanu în postul de premier, după ce respinsese prima propunere (Sevil Shhaideh, n.r.) a coaliției PSD-ALDE.
Agenția britanică menționează că noul guvern român ar putea fi format săptămâna viitoare. De asemenea, este amintit faptul că PSD și ALDE dețin 250 din cele 465 de mandate parlamentare, ceea ce ar urma să le asigure o guvernare confortabilă.
DPA relatează că președintele Iohannis l-a desemnat vineri prim-ministru pe fostul ministru al comunicațiilor Sorin Grindeanu, a doua propunere a coaliției PSD-ALDE, după ce marți șeful statului a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh în funcția de premier.
Agențiile de presă EFE și Xinhua scriu, de asemenea, despre decizia de vineri a șefului statului român de a-l desemna ca prim-ministru pe Sorin Grindeanu, care va avea la dispoziție 10 zile pentru a obține sprijinul parlamentului pentru programul și lista guvernului său.