Proiectul privind stoparea colectării fondului şcolii şi a fondului clasei este iniţiat de deputatul independent George Comşa, fost PP-DD. În expunerea de motive, el arată că învăţământul de stat este gratuit şi în prezent nu există sancţiuni pentru cei care colectează bani pentru fondul clasei şi al şcolii, elevii şi părinţii fiind obligaţi la cheltuieli ce depăşesc bugetul familial al acestora.
Comşa arată că, prin intermediul asociaţiilor de părinţi, se strâng sume de bani care sunt administrate direct şi arbitrar de directorul şcolii, fiind eludate reglementările legale privind achiziţiile publice şi transparenţa decizională şi informaţională.
„Legea Educaţiei Naţionale stabileşte foarte vag răspunderea juridică, existând chiar şi un titlu, dar cu foarte puţine sancţiuni. Aşadar, propunerea vizează introducere unor sancţiuni penale care să stopeze acest fenomen prin pedepsirea acelora care derulează operaţiuni prin care învăţământul de stat nu mai este gratuit”, mai susţine Comşa în expunerea de motive.
Astfel, conform proiectului de lege, darea sau colectarea de fonduri pentru unităţile de învăţământ, în alte condiţii decât cele prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. Pentru membrii consiliului de administraţie, profesori, personal auxiliar sau nedidactic care cer bani cu titlu de donaţie sau sponsorizare, pedeapsa este şi mai aspră: închisoare de la 1 la 3 ani şi interzicerea de a mai face parte din structurile de conducere, de administrare sau control a persoanelor juridice.
Proiectul de lege privind introducerea Educaţiei pentru sănătate ca disciplină obligatorie la toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ, preuniversitar şi universitar, cu excepţia creşelor şi grădiniţelor, este iniţiat de deputatul UNPR Tudor Ciohodaru, de profesie medic. Programa pentru această disciplină ar urma să fie aprobată prin ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.
El motivează introducerea acestei discipline prin cifrele legate de mortalitate şi morbiditate. „În România se înregistrează 10 valori record: locul 1 în Europa la mortalitate provocată de întreruperi de sarcină, locul 1 în lume la abandonul de copii în maternităţi, locul 1 în lume la mortalitatea infantilă, locul 1 în Europa şi 2 în lume la avorturi primitive, locul 1 în Europa la bolnavii de hepatită B şi C. Locul 1 în Europa şi locul 3 la nivel mondial la bolnavii de tuberculoză, locul 1 în Europa la cancerul de col uterin, locul 1 în lume la incidenţa bolilor cardio-vasculare, ultimul loc în Europa la donarea de organe, ultimul loc în Europa la prevenirea gripei.
Tot în România, întreg podiumul cauzelor de deces este ocupat de afecţiunile cardio-vasculare, tumorale, boli respiratorii şi digestive, patologie frecvent asociată cu factori de risc cu determinism comportamental precum fumatul, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, obezitatea, relaţiile sexuale neprotejate, factori corectabili prin educaţie”, afirmă Ciohodaru în expunerea de motive a proiectului de lege.