Moțiunea de cenzură a PNL, intitulată "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", a fost citită, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, urmând să fie dezbătută și votată la 29 septembrie.
În opinia preşedintelui Iohannis, trecerea moțiunii de cenzură ar fi "un rezultat bun", în sensul că ar rezolva o "mare problemă a României". "Aștept ca cei care au în puterea lor să schimbe această situație nefericită pentru România, să o facă. La asta m-am referit când am spus că trecerea moțiunii ar fi un lucru bun. Nu că aș vrea să subliniez că susțin public o moțiune a PNL, ci că o astfel de moțiune va rezolva o problemă mare a României, faptul că are un prim-ministru trimis în judecată. Suntem unici, în sensul negativ, cu un astfel de prim-ministru", a declarat miercuri Klaus Iohannis, înainte de plecarea la Bruxelles.
Şeful statului a precizat, totodată, că nu este implicat în moțiunea de cenzură și nici în negocierile care au loc între partide pentru adoptarea acesteia în Parlament. Miercuri, liderii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga s-au întâlnit pentru negocieri cu preşedintele UDMR, Kelemen hunor. El a anunţat că Uniunea va vota pentru moţiunea de cenzură.
"Moțiunea de cenzură, un instrument politic este foarte bine să fie folosit în fiecare sesiune parlamentară. Rămâne, cel puțin pentru mine, întrebarea dacă era bine să fie inițiată această moțiune acum sau peste două trei săptămâni, dar nu mai este cale de întoarcere. UDMR este în Opoziție și aproape sigur că se va comporta ca o formațiune politică în Opoziție, sigur că nu va vota împotriva moțiunii de cenzură, dar consultându-mă cu colegii mei marea majoritate crede că trebuie să mergem pe logica unei formațiuni politice în Opoziție”, a spus liderul UDMR Kelemen Hunor, după întâlnirea cu copreședinții PNL, conform Europa FM.
El a adăugat că, dacă actuala coaliție îl susține pe premierul Victor Ponta, moțiunea nu are nicio șansă să treacă. Liberalii au nevoie de încă 100 voturi, pe lângă cele 180 ale semnatarilor moţiunii, pentru ca aceasta să treacă şi Guvernul Ponta să fie demis.
De altfel, UNPR a anunţat miercuri că nu va vota pentru moţiunea de cenzură a PNL. "Considerăm că acest guvern este unul bun și trebuie să meargă mai departe. În plan politic, suntem alături de partenerii noștri din PSD, continuăm parteneriatul corect cu președintele României și încurajăm dialogul orientat spre consens atât între Putere și Opoziție, cât și între partide și societate. Avem nevoie de acest consens, dar el trebuie să vizeze prioritățile românilor și nu prioritățile partidelor. Din acest motiv, UNPR nu va vota moțiunea de cenzură la adresa Guvernului'', se arat[ ]ntr/un comunicat al UNPR.
Citiţi mai multe ştiri din Politică!