Ministrul de externe Teodor Meleşcanu susţine că la Roşia Montană e nevoie de o politică combinată, de păstrare a patrimoniului "fără exagerări" şi de exploatare a resurselor, reamintind că statul a fost dat în judecată de compania care deține acțiuni la Roșia Montană.
"Eu sunt născut acolo, știu care sunt problemele și mai știu că oamenii au trăit întotdeauna de pe urma mineritului. Nu există alte posibilități de ocupație în zonă. Deci cred că trebuie îmbinată o politică de păstrare a patrimoniului fără exagerări și în același timp care să ne permită să exploatăm resursele pe care le avem", a declarat sâmbătă Meleșcanu la Mamaia, conform Agerpres.
Cât priveşte protestele privind Roșia Montană, el a susţinut că fiecare cetățean are dreptul să-și exprime opinia, dar deciziile trebuie adoptate de Guvern și Parlament.
"Trebuie să înțelegem un lucru: România este o țară democratică, oamenii sunt liberi, dreptul de a protesta este un drept pe care îl are fiecare cetățean, trebuie să ținem cont de faptul că o manifestație reprezintă o opinie a unor oameni pe o temă, că e vorba de Roșia Montană, că e vorba de urși, de orice altceva. Oamenii trebuie să aibă dreptul să-și exprime opinia. Deciziile trebuie să fie adoptate de către Guvern, Parlament unde există o majoritate care își asumă răspunderea pentru guvernarea țării", a mai spus Meleșcanu.
El a susţinut, totodată, că dosarul privind introducerea Roşiei Montane pe lista patrimoniului UNESCO a fost depus ilegal, fără aprobarea fostului premier Cioloș sau a guvernului României, fiind trimis de unul dintre miniștri.
"Deci, din acest punct de vedere, există niște vicii de procedură (...) Deocamdată nu știu cum este situația cu lista UNESCO. Știu că pentru moment avem o mare problemă datorită faptului că statul român este dat în judecată de către compania care deține acțiuni la Roșia Montană", a adăugat Meleșcanu.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a îndemnat însă la multă cumpănire pe subiectul Roşia Montană. "Părerea mea este că subiectul Roşia Montană trebuie tratat cu foarte multă grijă. Nu ştiu dacă cineva a iniţiat vreun demers. Nu am auzit de la Guvern să înceapă aşa ceva, nici de la alte instituţii, dar eu spun să fim mai cumpăniţi cu subiectul", a spus Dragnea.
"Dacă procedurile (la UNESCO) nu au fost corecte e normal că ele nu pot să aibă efecte, dar subiectul în sine este unul delicat, care trebuie abordat cu multă cumpanire", a adăugat liderul PSD.