Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară la Cotroceni că România nu poate primi mai mult de 1785 de refugiaţi deoarece de atâtea locuri de cazare dispune. Şeful statului se opune cotelor obligatorii de imigranţi, punct de vedere pe care îl va transmite şi Consiliului European şi a anunţat convocarea CSAT la 17 septembrie.
"În Romania vor veni 1.785 de refugiaţi pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu", a spus preşedintele.El a explicat că nu este vorba numai de cazare, ci şi de integrarea în societate a refugiaţilor, iar din acest punct de vedere România este nepregătită.
"Şi aici complicaţia e mult mai mare. Nu ar fi greu să transformăm o veche cazarmă în centru de primire. România nu are capacitatea să îi integreze pe aceşti refugiaţi în societate. Atât putem face acum", a precizat Iohannis.
Şeful statului a susţinut că asupra României nu există presiunea unui val migraţionist, fiind vorba de solidaritate cu ţările UE unde există un număr mare de refugiaţi. "Trebuie să fim solidari cu statele UE, însă în continuare cred că trebuie păstrate cotele voluntare. Cotele impuse nu sunt o soluţie", a spus Iohannis.
El a îndemnat la calm, spunând că nu este cazul să reacţionăm isteric, la fel cum nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă."Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluție. Acest punct de vedere îl voi prezenta săptămâna viitoare în CSAT", a mai spus preşedintele.
El a anunţat că a convocat CSAT pentru data de 17 septembrie şi că păstrarea cotelor voluntare de imigranţi va fi punctul de vedere pe care îl va prezenta şi în Consiliiul European de la mijlocul lunii octombrie.
"Voi ţine cont de datele prezentate de Guvern, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptăţiţi să menţinem cotele voluntare", a adăugat şeful statului .
Iohannis a ţinut, totodată, să infirme cifrele vehiculate în presa străină privind cota de imigranţi care ar reveni României. "Uniunea Europeană nu a prezentat niciun fel de date. Cifrele apărute sunt speculaţii jurnalistice", a spus preşedintele.
Paradoxal, neapartenenţa României la spaţiul Schengen a fost un avantaj pentru că nimeni nu a putut să intre în ţară printr-o frontieră nesupravegheată, a mai spus Iohannis.
"România nu este membră Schengen și atunci nimeni nu poate să intre în țară pentru că așa dorește. La noi nu se va întâmpla ce s-a întâmplat la unii vecini, să ne trezim cu oameni în țară. Așa ceva pot să exclud", a subliniat şeful statului. El a adăugat că în şedinţa CSAT din 17 septembrie va include şi o analiză a dosarului aderării României la Schengen.
Citiţi mai multe ştiri din Politică!