"Am făcut acele afirmaţii cu foarte multă bună-credinţă şi le-aş repeta oricând. S-au găsit, bineînțeles, unii politicieni şmecheri care imediat s-au căţărat pe mine şi au încercat să dovedească ce buni patrioţi şi români sunt ei şi eu mă situez într-o poziţie stranie. Nu cred că sunt într-o poziţie stranie şi nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului. Dar cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu astfel de inițiative'', a comentat şeful statului.
Şeful statului a negat că solicitările ultimative pe tema modificării Constituţiei sau a iniţiatorilor acelei modificări au generat o radicalizare religioasă a unor culte din România. "Nu cred ca au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri faţă de temă", a spus Iohannis.
El a subliniat că pacea socială nu va rezulta niciodată în urma unui vot tip referendum, ci doar ca urmare a unui compromis şi a toleranţei. În opinia sa, compromisul trebuie făcut între politicieni, între politic şi societate, între societate şi biserică, între diferitele grupuri din societate.
"Dacă pacea socială în tară se rupe, nu există niciun câștigător, există numai perdanți. Din acest motiv, am spus ca este foarte important să fim toleranți. A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conştient că sunt alţii, cu alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toţi, împreună, români în cazul acesta, în societatea românească, şi vrem să mergem mai departe, asta înseamnă toleranţă. Deci toleranța rezultă din informare, nu din dezinformare", a conchis Iohannis.