Noutăţile scrutinului de duminică sunt reintroducerea votului pe listă şi renunţarea la uninominal, supravegherea video a numărării voturilor, iar pentru românii din diaspora mai multe secţii de votare, simplificarea procedurilor de înscriere în Registrul electoral şi introducerea votului prin corespondenţă.
De asemenea, sistemul informatic folosit la alegerile locale din iunie, de monitorizare a prezenței la vot și de evitare a votului multiplu, va fi introdus şi la alegerile de duminică, precum și în secțiile de votare din străinătate. Astfel, alegătorii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu au mai votat în altă secție.
Conform AEP, până la 8 noiembrie, numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la 11 decembrie, este de 18.906.721 de persoane.
Cum se stabileşte numărul de mandate
Conform Legii electorale, norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de locuitori şi de un senator la 168.000 de locuitori. Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 4.
Ca urmare a revenirii votului pe liste, în viitorul Parlament vor fi cu 122 mai puţini aleşi decât în actualul Legislativ, respectiv 312 de deputaţi şi 136 de senatori. Pentru cele 448 de mandate, se vor bate peste 6000 de candidaţi.
AICI, în anexa 1 numărul de mandate pentru Senat şi Camera Deputaţilor, pe fiecare circumscripţie în parte.
Ce spun ultimele sondaje
Un sondaj IRES, efectuat în perioada 6-7 decembrie, arată că Partidul Social Democrat este cotat cu 44% în intenţiile de vot, urmat la mare distanţă de PNL cu 23% şi USR cu 7%. ALDE şi PMP au fost preferate de 6% dintre cei intervievaţi, UDMR de 5%, iar PRU de 4%. 3% dintre respondenţi au declarat că vor vota cu un independent, iar 2% cu alte partide, relatează mediafax.ro.
În ceea ce priveşte prezenţa la vot, 42% dintre cei chestionaţi au declarat că sigur vor vota, 28% că probabil vor vota, 21% că nu vor vota cu siguranţă, iar 6% că probabil nu vor vota, scrie Gândul. Sondajul IRES, efectuat telefonic în perioada 6-7 decembrie, la comanda Digi 24, pe un eşantion de 1,100 de persoane, şi are o marjă de eroare de +/- 2,9%.
PSD se află pe primul loc în intenţiile de vot, cu 41%, şi într-un sondaj SOCIOPOL. Social-democraţii sunt urmaţi de PNL cu 27% şi USR cu 7%. ALDE are o cotă de 6%, iar PRU de 5%. UDMR, PMP şi PER ar fi cotate cu 4%, ratând astfel accederea în Parlament.
Sondajul SOCIOPOL a fost efectuat telefonic, în perioada 3-7 decembrie, la comanda RTV, pe un eşantion de 1.002 persoane, şi are o marjă de eroare de +/-3,2%.
Datele confirmă celelate studii sociologice publicate în ultimele săptămâni ale campaniei electorale. Potrivit unui sondaj Avangarde, dat publicităţii săptămâna trecută, PSD este partidul pentru care ar vota majoritatea românilor la alegerile parlamentare-43% urmat de PNL- 27%, USR- 8%, ALDE- 6%.
Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20 - 27 noiembrie. Au fost intervievaţi telefonic 1.000 de repondenţi cu vârsta de peste 18 ani. Marja maximă de eroare este de plus - minus 3,1 la sută, pentru un interval de încredere de 95 la sută.
Un sondaj realizat la comanda USR în urmă cu aproape două săptămâni poziţiona PSD tot pe prima poziţie, cu 40%, urmat însă de USR cu 19% şi PNL cu 18%. ALDE şi PMP erau cotate cu 7% în cercetarea realizată de TNS, la comanda Uniunii Salvaţi România.
Cine va face sondaje la urne
Pentru realizarea sondajelor la urne, la nivel naţional, Biroul Electoral Central a acreditat consorțiul format din Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS și Grupul de studii Socio-Comportamentale AVANGARDE, precum şi Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES S.R.L. Sondajul realizat de CURS-AVANGARDE va fi difuzat de Antena 3, iar cel realizat de IRES, de Digi24.
Citiţi şi:
Fostul institut al lui Dîncu, acreditat de BEC să facă sondaje la urne
Păi cu cine să votez duminică? Unde ai putea afla răspunsul