În oraşul Budeşti, din judeţul Călăraşi, la alegerile locale din 5 iunie, funcţia de primar a fost câştigată de către Dumitru Iorgu – Miticuta, la o diferenţa de numai 24 de voturi faţă de Lucica Lefter, cea care a domnit în primărie vreme de 12 ani.
Succesul sau în rândul celor 7.000 de locuitori ai oraşului în care s-a născut marele violonist Ion Voicu, tatăl parlamentarul Mădălin Voicu, a fost posibil datorită activităţii sale de pe Facebook. Din acest motiv, Iorgu este considerat de către multi drept urmaşul lui Iohannis, după ce preşedintele de acum al României a reuşit să-i scoată la vot pe românii care petrec mai mult timp în mediul online decât în cel offline. Miticuta a cheltuit numai 1.000 de lei în campania electorală, însă deocamdată nu şi-a preluat mandatul. De vină sunt legislaţia idioată – în loc de pizza, putem să comandăm o bombă la Palatul Parlamentului? – şi jocurile de culise din politică budesteana.
Pentru că încă n-a reuşit să dea check in de la Primăria Budeşti pentru simplul motiv că funcţia de viceprimar nu vrea o să shareuiasca cu fosta primăriţa, Dumitru Iorgu a explicat alegătorilor săi cum stă treaba într-o postare, evident, de pe Facebook.
Au trecut trei săptămâni de la alegerea mea în funcţia de Primar al oraşului Budeşti şi dacă până mai ieri asta era problema principala, odată acest lucru rezolvat, acum problema mare este cu numirea viceprimarului. Deşi la început nu părea a fi o problema, acum lucrurile nu mai sunt aşa de simple. Dar să începem cu începutul.
În urmă alegerilor din 5 iunie, cetăţenii noştrii cu drept de vot ne-au oferit următorul algoritm politic: 1) UNPR-4 consilieri; 2) ALDE-4 consilieri; 3) PSD-4 consilieri; 4) PNL-3 consilieri. Dacă observaţi, este o situaţie foarte complicată, pentru că nu numai că niciun partid nu are majoritatea necesară să-şi pună viceprimarul dorit, adică 8 din 15, dar trei dintre aceste partide sunt la egalitate, cu câte 4 consilieri .
În ciuda acestei situaţii complicate, lipsa mea de experianta politică m-a făcut să cred că totuşi lucrurile nu stau chiar aşa. Ca orice partid care se respectă, noi, cei de la UNPR, am plecat la negocieri susţinând pentru funcţia de viceprimar un consilier de-al nostru, adică pe Guţă Costel. Îl recomandau pentru această funcţie faptul că avea studii juridice solide (absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, deci facultate de stat), a lucrat ca jurist peste 20 de ani şi un lucru foarte important , nu era din Budeşti. Da, având în vedere că eu sunt primar şi sunt din Budeşti, era recomandabil că viceprimarul să fie din altă localitate aferentă Budestiului. Ei bine , celelalte partide nu au vrut să ţină cont de acest lucru şi cum era normal, fiecare dintre ele şi-au susţinut propunerea lor şi anume: ALDE - Nae Sinel, PSD - Păun Jean şi PNL - Lefter Lucia. Pus în faţă acestei situaţii dificile şi presat şi de opinia publică, care în marea ei majoritate doreşte pe oricine dar numai pe Lucia Lefter şi Păun Jean nu, mi-am îndreptat imediat atenţia spre ALDE. De ce ALDE? În afară de motivele înainte invocate, alianţa cu ALDE avea un avantaj pe care puţini oameni l-au observat. Este, alături de partidul meu, UNPR, partidul care are printre consilieri şi oameni din celelalte sate. PSD şi PNL şi-au pus pe primele locuri numai oameni din Budeşti şi nu cred că au procedat corect faţă de celelate sate aferente .
Aşadar am început negocierile cu ALDE şi în urma unor discuţii civilizate, am convenit să-l propunem pentru funcţia de viceprimar pe Nae Sinel de la ALDE. Deşi această propunere nu rezolva problema cu "viceprimar din altă localitate", alianţa cu Nae Sinel îmi asigura majoritate compusă din consilieri din toate localităţile şi liniştirea opiniei publice, care a fost mai indulgenţă cu această situaţie. ALDE, totuşi, avea o problema cu doi consilieri pe care nu dorea să-i valideze din motive necunoscute mie, dar care, spuneau cei de la ALDE, o vor rezolva până la dată de 25 iunie.
Şi când credeam că în sfârşit problema s-a rezolvat şi că în sfârşit vom avea primar investit ,viceprimar ales şi consiliu local constituit, cei de la ALDE m-au anunţat cu o zi sau două înainte de învestirea mea, care trebuia să aibă loc sâmbătă 25 iunie, că ei nu au reuşit să-i excludă pe cei doi consilieri din partid. Tot în această perioada a apărut zvonul destul de întemeiat că o parte din consilierii de la PSD şi cei doi consilieri pe care ALDE dorea să-i excludă vor vota pentru funcţia de viceprimar pe d-na Lucia Lefter. Telefonul meu şi al colegilor a început să se înroşească de fel de fel de acuze, cum că vrem să punem viceprimar pe d-na Lefter, mă întâlneam cu cetăţenii care mă rugau să nu fac această greşeală, s-a mers până acolo încât unii dintre cetăţeni au zis că vor aduce în faţă primăriei sute de oameni care să protesteze împotriva acestei numiri. Singura soluţie pe care o aveam la îndemână era ca noi, cei 4 consilieri de la UNPR şi cei 2 consilieri loiali de la ALDE, să amânăm învestirea mea de pe 25 iunie prin neprezentare sau boicotare, ca să dăm timp celor de la ALDE să-şi rezolve problema. Acest lucru s-a şi întâmplat până la urmă. Socoteală a fost simplă. Conform legii, ca să se poată constituii un consiliu local, este nevoie de prezenţa a cel puţin două treimi din numarul total de consilieri, ca să fie cvorum. În cazul nostru era nevoie de prezenţa a cel puţin 10 consilieri din 15. Noi fiind 6 care nu ne-am prezentat, ei au rămas doar 9 şi amânarea învestirii mele şi a alegerii viceprimarului s-a rezolvat.
Cu speranţa că aceste lucruri se vor rezolva până marţi sau miercuri , va rog pe toţi prietenii mei de pe fb şi nu numai, să fiţi alături de mine în această prima mare problema cu care mă confrunt de când sunt primar. Va mulţumesc mult!!!