Analistul politic Cristian Pârvulescu a declarat într-un interviu acordat mariustuca.ro că prin vizita la germania şi cea de astăzi de la Paris, premierul dacian cioloş îşi foloseşte relaţiile personale din timpul mandatului de comisar european în folosul guvernării, din care va avea de câştigat şi preşedintele Iohannis.
Dl Cioloş a fost recent în Germania, acum se află la Paris. Se poate interpreta că îi ia locul preşedintelui Iohannis pe partea de politică externă, care este apanajul şefului statului?
Şi Victor Ponta a făcut foarte multe vizite externe.Cred că ceea ce vrea să puncteze Cioloş este că are un portofoliu de relaţii personale pe care le-a stabilit pe vremea când era comisar european şi poate să-l folosească în interesul guvernării în România. Nu cred că interferează cu politicile prezidenţiale şi cu atribuţiile preşedintelui, ci le completează, însă mergând în special pe lina guvernării.
Are de câştigat şi preşedintele Iohannis din aceste vizite?
Mi-e foarte greu să va spun pentru că, din câte am văzut eu, cel puţin în cazul vizitei din Germania, a fost o vizită profilată pe probleme economice. Deci, în măsura în care problemele economice şi cele care ţin de politica juridică interesează şi Preşedinţia, sigur că da, are de câştigat. Dar cred că, oricum, în relaţia cu Germania, preşedintele Iohannis are deja o deschidere aparte. Fiind totuşi etnic german este şi un foarte bine cunoscut politician român pentru cercurile politice germane. Acolo nu ar fi o deschidere, în schimb, în ceea ce priveşte relaţia cu Franţa , domnhul Cioloş are o experienţă aparte. Să nu uităm că dosarul politicii agricole comune a fost un dosar foarte interesant pentru guvernarea franceză. Din acest punct de vedere, vizita la Paris poate să reprezinte o oportunitate atât pentru guvern, cât şi pentru preşedinte.
Vizita lui Iohannis la Paris nu a fost cea mai reuşită
Ne putem aştepta la o nouă vizită oficială în Franţa a preşedintelui Iohannis?
A fost anul trecut, a fost o vizită foarte scurtă. Ea a trebuit să fie, oricum, mutată după atentatele din ianuarie de la Paris şi nu a fost cea mai reuşită vizită. Mie greu să vă spun în momentul de faţă că se va realiza o vizită a preşedintelui român în Franţa. Este o vizită mult mai dificil de organizat decât cea a premierului. În plus, avem un nou ambasador la Paris, Luca Niculescu, care, de asemenea, are foarte bune relaţii cu Franţa şi care ar putea să ajute din punctul ăsta de vedere, dar care trebuie să se obişnuiască în primul rând cu mandatul.
Credeţi că domnul Cioloş a avut un cuvânt de spus în numirea lui Luca Niculescu?
Nu, nu ştiu cine a avut un cuvânt de spus în această numire, dar cu siguranţă nu domnul Cioloş.
E Luca Niculescu cea mai bună alegere?
Din punctul meu de vedere, una din cele mai bune, dar nu sunt un martor obiectiv. Îl cunosc foarte bine pe domnul Niculescu şi atunci... Este un foarte bun cunoscător al Franţei, ne-am întâlnit de foarte multe ori la Paris. Este unul dintre cei care poate face servicii acolo. Sigur i se poate reproşa, de exemplu, faptul că nu are experienţă diplomatică, dar aşa cum dl Hurezeanu are o bună cunoaştere a Germaniei, aşa dl. Niculescu are o bună cunoaştere a Franţei şi ăsta este un avantaj. Poate că sunt şi dezavantaje, dar avantajele sunt mai importante.
Se comentează că astfel de vizite externe au un preţ, tradus în contracte. După vizita premierului Cioloş la Paris la ce preţ ne putem aştepta?
Întotdeauna, statele şi guvernele sunt interesate să sprijine economia naţională. În zona de maxim interes a Franţei, de exemplu industria militară, România nu are capacitatea de a concura cu Emiratele Arabe, Dubai şi Arabia Saudită la cumpărarea de armament francez. Să vedem rezultatele vizitei, mi-e greu să mă pronunţ acum.