Chelfăneală în Guvern din cauza autostrăzilor: N-a fost nimeni nicăieri, niciodată. Înţeleg că e cald, că sunt vacanţe...

18 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Chelfăneală în Guvern din cauza autostrăzilor: N-a fost nimeni nicăieri, niciodată. Înţeleg că e cald, că sunt vacanţe...

Premierul Mihai Tudose l-a  criticat dur, vineri, în deschiderea şedinţei de Guvern, pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, din cauza autostrăzilor, a pierderilor de la TAROM, de la CFR Marfă şi CFR Călători.

Redăm dialogul dintre cei doi demnitari: 

Premierul Mihai Tudose: Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-aţi prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom şi mi-aţi spus că vă asumaţi, ca veţi încredere în el şi că ştie ce are de făcut. Aşa este?
Răzvan Cuc: Da, domnule prim-ministru, aşa este.
Mihai Tudose: Mulţumesc. Păi, eu să înţeleg că aveţi încredere îl el şi împreună formaţi o echipă care vă asumaţi ce-i acolo, 104 milioane pierdere după şase luni? CFR Marfă pierdere, CFR Călători, pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeți în direcţia care trebuie. 
Răzvan Cuc: Bun, la ...
Mihai Tudose: Nu ştiu ce vedeţi bun în asta.
Răzvan Cuc: Nu, vroiam să vă răspund la ...
Mihai Tudose: Dumneavoastră ştiţi că cei care au fost desemnaţi de dumneavoastră în urma discuţiilor de acum două luni, o lună jumătate, la minister, ca responsabil din partea ministerului pe diverse tronsoane de autostrăzi să se ducă acolo. N-a fost niciunul.
Răzvan Cuc: Domnule prim-ministru, eu vă spun că personal m-am deplasat pe şantier ...
Mihai Tudose: Nu, nu. Eu nu spun de dumneavoastră. Dumneavoastră ați fost, dar n-aţi fost prin toate, dar trebuia ca nişte oameni din minister să se ducă pe acolo. N-a fost niciunul.
Răzvan Cucu: O să analizez situaţia şi o să iau măsurile care se impun. Eu discut cu directorul de la companie aici şi dânsul m-a informat că în permanenţă s-a aflat un reprezentant fie de la DRDP ...
Mihai Tudose: V-a informat prost, că noi am verificat acolo dacă a fost cineva. N-a fost nimeni. În ultima săptămână cu asta s-au ocupat nişte oameni din clădirea asta şi au constatat că n-a fost nimeni nicăieri, niciodată. Înţeleg că e cald, că sunt vacanţe.
Răzvan Cuc: Săptămâna trecută chiar eu am fost pe şantierele de autostrăzi.
Mihai Tudose: Am înţeles. Poate vă duceţi şi pe la Tarom, domnule ministru.
Răzvan Cuc: Da, referitor la Tarom, dacă-mi daţi voie o secundă, aş vrea să fac următoarele menţiuni: într-adevăr, pierderile de la TAROM sunt cele de care aţi amintit, dar trebuie să ţinem cont de următorul fapt, că Tarom a operat până în luna iunie cu două aeronave în minus, ceea ce a redus capacitatea de zbor şi totodată în urma unor decizii comerciale care au fost luate în 2016, anumite rute au fost anulate, rute care în momentul de faţă se reiau şi datorită capacităţilor noi de zbor. Au avut şi diverse probleme tehnice la aeronave care practic au redus numărul de aeronave, lucruri pe care încercăm să le remediem, ştiţi foarte bine că s-a lansat procedura de achiziţie pentru trei avioane de lung curier, tocmai pentru a veni şi a preîntâmpina aceste pierderi, a creşte profitul companiei şi nu se vor opri lucrurile aici, pe care şi le-a propus actualul management al companiei, va urma şi o serie de evaluări ale personalului de la TAROM şi bineînţeles şi disponibilizările care se impun în perioada următoare.
Mihai Tudose: Domnule, daţi-mi voie să nu vă cred. Nu mai am pic de încredere în ce-mi spuneţi pe tema aceasta. Asta-i opinia mea. Adică după ce avem pierderea asta, după ce mai luăm avioane, ultimul punct pe care îl aveţi în vedere este să faceţi o analiză a funcţionării, a eficienţei? Cu aceasta trebuia să începeţi, domnule ministru.
Răzvan Cuc: Vă amintesc că managementul de la TAROM, noul management s-a instalat în luna februarie a acestui an. 
Mihai Tudose: Poftim?
Răzvan Cuc: Noul management al companiei s-a instalat în luna februarie... Până în luna iunie...
Mihai Tudose: Am înţeles, şi aţi prelungit dvs... Vreţi să o luăm detaşat, defalcat pe luni?
Răzvan Cuc: Nu, dar vă amintesc...
Mihai Tudose: Mulţumesc. Vom avea şi o altă discuţie personală pe tema aceasta, poate şi cu domnii manageri de acolo, pentru că dumnealui şi-a luat leafa în fiecare lună, nu? Şi-a luat-o, nu?
Răzvan Cuc: Şi am reuşit în trei luni de zile să...
Mihai Tudose: Şi noi toţi aceștia din sală trebuie să plătim 104 milioane pierderea de la TAROM! Pe leafa lui! În regulă!

Alte stiri din Politic

Ultima oră