"În ce mă privește, am convingerea că unirea se va produce, mai devreme sau mai târziu. Orice țară are dreptul să-și decidă soarta, iar Republica Moldova va deveni parte a României la un moment dat, nu prin forță, nu prin povești, ci prin voința populației, a românilor din stânga Prutului. Chiar era un mic element de discuție, sunt convins că în România unirea s-ar vota prompt de către Parlament. Dacă mâine ar fi convocat să voteze unirea, ar face-o. Mai avem singura problemă — când va vota și Parlamentul de la Chișinău. O să vedem! Important este ca tinerii să creadă în unire și important este să cunoască România, pentru că realitățile României sunt departe de a fi cele prezentate chiar și la televiziunile românești. Soluția pentru Republica Moldova este unirea cu România pentru a intra în UE, dar și pentru a pune capăt unei decizii a doi criminali, unul se numea Hitler și unul Stalin, care, prin miniștrii lor de Externe, Ribbentrop și Molotov, au stabilit că Basarabia trebuie să devină parte a Uniunii Sovietice. Nu putem trăi la nesfârșit după decizia a doi criminali", a spus Traian Băsescu, potrivit agerpres.ro.
Fostul președinte s-a întâlnit astăzi, la sediul PMP, cu un grup de 50 de tineri din Republica Moldova, în cadrul unui program care se numește "Cunoaște-ți țara".
Prin acest program, un grup autonom de oameni din Republica Moldova finanțează deplasarea tinerilor câte trei zile în România pentru ca aceștia să-și cunoască țara. Este un program care durează din 2012, în România administrațiile locale, oameni politici asigură partea de cazare și masă, iar transportul și-l plătesc singuri. Este o inițiativă care se adaugă programelor mari pe care le are România, spre exemplu, în fiecare an avem aproape 20.000 de tineri la studii, bursele sunt 5.000 anual, sunt tabere la Eforie, la Sulina, la munte, în care tinerii din Republica Moldova vin și află mai multe despre România decât ce li se spune la Chișinău. Marea problemă a tinerilor și a populației din Republica Moldova este lipsa canalelor de limba română. 80% din mass-media din Republica Moldova este de limbă rusă, în condițiile în care limba română a fost declarată de Curtea Constituțională ca limbă oficială a R. Moldova", a mai spus Băsescu.