Fostul preşedinte Traian Băsescu şi guvernul Boc au întreprins ”acţiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor” , se arată în raportul comisiei de anchetă parlamentară a prezidenţialelor din 2009.
”Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege”, se arată în concluziile raportului, conform mediafax.ro.
Amploarea acţiunilor care li se impută fostului preşedinte şi membrilor Guvernului PDL de atunci a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor, se precizează în raportul comisiei.
Faptele pe care se întemeiază concluzia comisiei se referă la demiterea ministrului de Interne Dan Nica, urmată de schimbarea tuturor miniştrilor PSD cu miniştri interimari de la PDL pe 1 octombrie 2010, prin decrete prezidenţiale. Ulterior, au fost schimbaţi şi 20 de prefecţi cu impact direct asupra organizării alegerilor.
Comisia inventariază şi posibilele infracţiuni comise : constituirea unui grup infracţional organizat - Băsescu, Boc şi membrii Guvernului - cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu”. Fostul şef al statului este acuzat şi fals intelectual şi uz de fals, iar membrii guvernului Boc de abuz în serviciu prin Hotărârile de Guvern privind schimbarea prefecţilor.
Cu toate acestea, comisia admite că numai Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu.
În cazul foştilor membri ai guvernului Boc, urmărirea penală poate fi cerută de preşedintele Iohannis pentru cei care nu mai sunt parlamentari, sau de forul legislativ pentru cei care mai au această calitate.
Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi. Cei trei reprezentanţi ai PNL în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 s-au retras de la şedinţa convocată pentru redactarea şi votul Raportului, senatorul liberal Daniel fenechiu acuzând că PSD-ALDE vrea să impună un document „gata făcut”, fără a-l mai discuta.