Senatorii din Comisia Juridică au revenit joi asupra votului dat miercuri la amendamentele prin care persoanele condamnate la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă pot fi graţiate, sub rezerva achitării prejudiciului.
Reluarea votului asupra amendamentelor la proiectul de lege privind graţierea s-a făcut la propunerea USR şi PNL, adoptată cu 5 voturi ”pentru” şi 4 abţineri.
"În raport cu împrejurarea că avem totuși prinse și neexceptate infracțiunile de corupție despre care am discutat ieri, în raport și de declarațiile făcute de liderii PSD, în speță de președintele partidului și de premier, membrii comisiei din partea PNL și USR vă propun să revenim asupra votului de ieri în ceea ce privește infracțiunile de corupție, să le includem în categoria excepției de la grațiere. Argumentele țin de soluția diferită față de infracțiunile din Legea 78/2000 și de declarațiile publice ale PSD, sens în care noi credem că, pe de o parte, lucrurile trebuie reglementate în mod uniform, iar pe de altă parte este foarte bine ca să avem o poziție clară și unitară a PSD în legătură cu infracțiunile de corupție, pentru că dacă parlamentarii PSD sunt de acord, respectam acest lucru, însă în raport cu declarațiile liderului PSD credem că e binevenită această propunere a noastră", a susținut senatorul PNL, Daniel Fenechiu, conform agerpres.ro.
Și reprezentantul USR George Dircă a fost de părere că faptele de corupție nu trebuie grațiate pentru că "produc consecințe deosebit de grave și iremediabile".
"Vreau să vă reamintesc că fapte de corupție au lăsat să se întâmple o tragedie, Colectiv, fapte de corupție fac ca pe spațiile verzi din București să fie ridicate blocuri și construcții care nu mai pot fi demolate, care ne afectează viața", a subliniat Dircă.
Votul de miercuri, din Comisia juridică a Senatului, a generat proteste în stradă şi reacţii negative din partea premierului Grindeanu şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în faţa Guvernului faţă de decizia Comisiei juridice a Senatului de a graţia inclusiv persoane condamnate pentru fapte de corupţie.
Premierul a anunţat pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele adoptate miercuri, în comisia juridică a Senatului, ci Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.
La rândul său Liviu Dragnea, a scris, tot pe Facebook, că "dezaprobă categoric" amendamentele privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, şi a anunţat că va avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.
Tot miercuri, senatorii jurişti au respins un amendament al senatorului PMP Traian Băsescu prin care s-ar fi grațiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu. "La noi problema abuzului în serviciu a fost interpretată abuziv. Mă uit la raportul ultim al doamnei șefe a DNA care spunea că sunt 2.150 de dosare în lucru, în afară de ceea ce este trimis în instanță, legate de abuz în serviciu. În același timp mă uit și în Europa. Nu cred că în toate statele membre găsim 50-100 de dosare. Noi avem 2.150 în lucru. Este evident că avem — și a demonstrat și CCR — că avem o aplicare defectuoasă. (...) Eu susțin să grațiem abuzul în serviciu care a devenit un instrument de punere sub control a instituțiilor politice. Instituțiile politice trebuie să lucreze pentru țară și nu să stea sub controlul procurorilor", a spus Băsescu.
Amendamentul său nu a întrunit însă decât cinci voturi din partea senatorilor PSD și ALDE și a fost respins.