Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. De ce nu e bine sa mananci dupa ce scapata soarele

28 Mar 2021 | scris de Paul Rogojinaru
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. De ce nu e bine sa mananci dupa ce scapata soarele

În legătură cu credința că soarele se sfințește când apune, e oprit să mănânânci când scapătă soarele, căci faci caș la cheotorile gurii, ca țiganii, ori faci bube la gură sau te doare capul.

Unii se feresc a mânca gălbenuș de ou, ca să nu se îmbolnăvească de gălbinare. În județul Teleorman se recomandă bărbatului să nu mănânce oușoarele ce se găsec în găină, ca să nu rămână neputincios.

În Bucovina se crede că dacă mănâncă cineva carne de privighetoare, își va pierde somnul: va priveghea cât e noaptea de mare, întocmai ca privighetoarea. În Vaslui și Bihor se zice că, dacă vrei să nu te prindă somnul într-o noapte, să mănânci inimă de privighetoare.

Copilul mic, până nu începe să vorbească, să nu îi dai să mănânce pește, că rămâne mut ca peștele. Femeia însărcinată să nu mănânce cap de pește, căci copilul ce va veni pe lume nu va vorbi curând.

Să se ferească de a mânca pești și melci, căci va naște copii băloși și mucioși. Să nu mănânce aripi de pasăre, căci copilul ce se va naște va da necontenit din mâini și din picioare, parc-ar vrea să zboare.

Femeia însărcinată să se ferească de a mânca din frigare carne netăiată, căci va naște copilul cu limba prinsă. Cu deosebire i se recomandă să nu mănânce poame îngemănate, adică lipite una de alta, căci va naște copii gemeni.

Nici ou cu două gălbenușuri nu trebuie să mănânce, căci riscă să aibă copii gemeni. Femeii însărcinate să nu-i vorbești de mâncăruri bune, pe care nu le poate căpăta, căci leapădă (avortează).

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră