Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Cum să te păzeşti de deochi şi cum ştii dacă ai fost deocheat

23 Iul 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Cum să te păzeşti de deochi şi cum ştii dacă ai fost deocheat

Se face de către mamă un benchi pe fruntea copilului cu cenușă, cu noroi de pe tocul sau de pe talpa încălțămintei, amestecat cu puțin scuipat ori cu funingine, cu cărbune sau cu cerneală. La aromâni, mamele obișnuiesc, ca pe lângă benchiul făcut pe fruntea copilului cu cărbune, să-i mai înnegrească și vârful nasului sau să facă un semn negru pe locul unde se îmbină sprâncenele.

Copilul nou născut trebuie cântărit înainte de a i se face prima baie. Pentru a induce în eroare duhurile rele, nu trebuie spus, până la a treia zi de la naștere, de ce sex e copilul, scăpându-l astfel de primejdia deochiului. Trebuie dat copilul să sugă laptele de la sânul unei țigănci. Să nu se lase copilul, până nu împlinește un an, să se uite în oglindă, că altfel se deoache singur.

Dar nu numai copilul sau omul adult trebuie scuipat ca să fie ferit de urmările funeste ale deochiului, ci și animalele. Dacă vezi ceva frumos, un vițel, o vacă sau o scroafă care a fătat mulți purcei, ca să nu-i deochi, trebuie să scuipi și să zici: „să nu-i fie de deochi!”

Deocheatul capătă așa, deodată, chiar din senin, dureri de cap grozave. Cască într-una, fără să-i fie somn. Dacă o babă descântă cuiva, presupunând că e deocheat, și ea începe să caște în timp ce rostește descântecul, e semn netăgăduit că bolnavul e deocheat. Cu cât descântătoarea cască mai mult, cu atât vindecarea e mai sigură.

Copiii și chiar oamenii mari se aprind la față și au călduri. Le țiuie urechile. Bolnavii sunt apucați de vărsături. Le curge sânge din nas. Li se duc ochii în fundul capului și slăbesc tare. Le piere pofta de mâncare. Omul se umple uneori de bube rele sau i se face un sugel la un deget.

Cât privește animalele, în special caii, vitele și mieii, le vezi tremurând, încep să tânjească și, în cele din urmă, se prăpădesc. Când e vorba de plante deocheate, florile îndată se veștejesc, pomii nu mai dau roade și încep să se usuce.

Până și la lucrurile neînsuflețite se pot constata efectele deochiului. O moară e deocheată, când se strică din senin sau când începe a nu mai umbla bine; o vioară, când începe deodată a nu mai cânta frumos; o lulea, când începe a nu mai arde, etc.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră