Tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci ca să nu-ți plouă la nuntă

18 Mai 2022 | scris de Paul Rogojinaru
Tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci ca să nu-ți plouă la nuntă

Când nu plouă, să furi o oală de lapte şi s-o arunci în fântână, sau şi altă oală. Nouă hârgaie de apă dacă dai la nouă moşi de pomană, se face izvor pe ceea lume, tot adecă din lut. Sunt oale că, dacă le pui la foc, apa creşte în ele. Dacă, luând oala de pe foc, totuşi apa fierbe, e semn că ai să trăieşti mult.

Din oală să nu mănânci, că o să ai vreme rea la nuntă – plouă. Să nu mănânci din oală, că plângi. Fata, dacă mănâncă din oală sau din hârgău, îi e bărbatul pleşuv. La fel şi dacă linge talgerile, oalele, lingurile...

Când mănânci, să nu laşi lingura în strachină, că te ia un bătrân. Lingurile să nu le laşi în strachină, căci te vorbesc oamenii. Când speli, să nu faci huit cu blidele şi să le pui toate cu gura în jos, ca să nu aibă oamenii gură asupra ta.

Când cineva îţi face farmece, rău, să întorci toate asupra casei aceluia cu gura: ciubere, oale, etc., şi apoi lasă-l! Când se naşte un copil, dacă vrei să aibă glas frumos, strică o oală nouă (sparge-o).

La luna nouă, să întorci toate blidele cu gura în jos, ca să fii ferit de rele. Unde e femeia lehuză, toate blidele se întorc cu gura în jos, să nu vie strigoaica. Blidele numai seara să le speli, căci peste noapte lincheşte dracul în ele.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră