Tradiţii şi superstiţii. Calendarul străvechi. Joia Albă şi Vinerea Scumpă

23 Feb 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Calendarul străvechi. Joia Albă şi Vinerea Scumpă

Ne aflam în plină desfășurare a Săptămânii Albe, interval de timp premergător intrării în Postul Mare, în care se renunță la carne și se mănâncă doar frupt alb. E Joia Albă. Iar albul, dincolo de valențele sale purificatoare, poate fi și aducător de rele, dacă nu se respectă cutumele impuse ale acestei săptămâni. În Joia Albă femeile îşi curăță toate vasele, pentru ca mâncarea din Postul Mare să nu se „spurce” de la vreo „oală de frupt”. Apoi, spală cămășile, fețele de masă şi așternuturile, ca să rămână dalbe peste an.

Astăzi, interdicțiile și pedepsele sunt aduse de tors și de depănatul caierului. Femeilor le este strict interzis torsul, pentru ca bărbații lor să fie protejați când merg la lucru în pădure. Iar „vârtelnița pentru adunat bumbacul nu se aduce în casă, fiind rea de căpiere”, atât pentru oameni cât și pentru animale. În unele locuri nu se lucrează nimic, pentru a îndepărta albul malefic, aducător de albeață, de mătreață, de viermi. Joia asta se mai numește Joia Necurată, Joia Nepomenită sau Joia Vlașii, a vraciului ochilor, și este ținută pentru a nu face vreo boală de ochi peste an. Tot astăzi încep Gadinele, sărbătoare de trei zile, care se ține pentru ca rodul câmpului și al pomilor să nu fie stricat de insecte.

VINEREA OUĂLOR – VINEREA SCUMPĂ
Mâine, calendarul popular consemnează două mari sărbători: una cu data fixa, numită Cap de primăvară sau Dragobete, iar cealaltă cu data mobilă, cunoscuta ca Vinerea Ouălor, prima din ciclul Vinerilor Scumpe de peste an.

Pana la începutul veacului al XX-lea, Vinerile Scumpe erau ținute cu sfințenie, îndeosebi de femei, pentru casă, sănătate și spor. Prima dintre ele, Vinerea Ouălor, se ținea "ca să nu se strice ouăle sub cloști" și pentru bunăstarea pasărilor din ogradă. Sunt douăsprezece Vineri Scumpe pe an, sărbătorite înaintea fiecărui praznic, și se spune că cine nu le ține cu post negru și rugăciune până la apusul soarelui, nu are spor la nimic și are parte de boli tot anul. Vinerea Ouălor are o importanță specială, anunțând un nou interval de timp marcat de sacralitate, consacrat pomenilor și ofrandelor rituale: Sâmbăta lui Lazăr. Autor Iulia Gorneanu

https://www.facebook.com/iulia.gorneanu?fref=ts

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră