„În spatele măștii” – o expoziţie cu “faţete” culturale, la Muzeul ASTRA din Sibiu

11 Oct 2017 | scris de Luminita Ciobanu
„În spatele măștii” – o expoziţie cu “faţete” culturale, la Muzeul ASTRA din Sibiu

29 de măști din lemn, metal și os, aduse din Africa și din Asia, realizate cu o deosebită măiestrie, pentru funcții diverse, constituie expoziția „În spatele măștii”, al cărei vernisaj are loc la 11 octombrie, orele 15:00, în Casa Hermes din Sibiu (Piața Mică, nr. 11).

Muzeul Astra deţine, la rându-i, o bogată colecţie de măşti funerare, rituale, teatrale, măşti specifice obiceiurilor de iarnă, măştile fiind prezente în cultura noastră în felurite ocazii. Mascarea rituală are caracter precreştin, fiind întâlnită în antichitate îndeosebi la sărbători ale zeilor, dar şi la sărbători ale recoltei.  

Jocurile cu măşti se desfăşoară în spaţiul românesc, în general, în momente festive:  Crăciunul, noaptea dintre ani, Rusaliile, dar şi la nuntă sau la priveghi. Profesorul Mihai Pop sublinia că „în spatele măştilor te ascunzi ca să poţi face ceea ce nu poţi face în cotidian. Jocurile cu măşti sunt, la sfârşitul perioadei rituale şi ceremoniale, un fel de purificare, pregătindu-ne să intrăm mai liberi în perioada nouă care vine”. Aşadar, masca poate sugera fertilitatea, moartea şi renaşterea timpului, protecţia de rău, poate fi substitut al strămoşilor, poate aduce în atenţie chipuri umane: moşi, babe, uncheşi, negustori, turci, etc, dar poate înfăţişa, deopotrivă, chipul urâtului: dracii. Mascaţii sunt bărbaţi a căror imagine reală va rămâne întotdeauna secretă, bine ascunsă în spatele măştii.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră