Muzeul ASTRA deschide Pavilionul Muzeal Multicultural

26 Mai 2016 | scris de Luminita Ciobanu
Muzeul ASTRA deschide Pavilionul Muzeal Multicultural

 

„Este un moment important pentru publicul Muzeului ASTRA care va beneficia de acum înainte de facilități de primire moderne, de un nou magazin de produse tradiționale autentice și, mai ales, de un nou program expozițional pavilionar derulat într-un spațiu primitor și creativ”, precizează Ciprian Ștefan, director general al Muzeului.
Investiția a fost realizată în perioada 2014 – 2016 prin proiectul predefinit „Patrimoniu deschis”.

1 vechiul pavilion

 

Vechiul pavilion

Crește accesibilitatea publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA, prin acest program finanțat prin Granturile SEE (Spațiul Economic Euorpean - Islanda, Liechtenstein și Norvegia) 2009-2014, în cadrul programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.

4 evolutie lucrari PaMM

Imagine din timpul lucrărilor

Pavilionul Muzeal Multicultural pune în valoare colecțiile Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA, devenind, totodată, sediul acestuia. Pentru prima dată, patrimoniul Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA va deveni accesibil publicului printr-o expoziție ce pune în valoare schimbul cultural ca dominantă a târgului transilvănean. La acestea se adaugă expozițiile multimedia, interactive, care vor încuraja implicarea vizitatorilor într-o experiență unică.
Valoarea întregului proiect se ridică la 3.500.054 euro nerambursabili, fonduri care sunt folosite pentru a realiza un program cultural complex ce include construcția Pavilionului Muzeal Multicultural, reconstrucția, conservarea și restaurarea a 18 monumente reprezentative pentru diverse etnii din Muzeul în aer liber, dezvoltarea și promovarea circuitului expozițional „Calea minorităților etnice”, conservarea a 2.000 bunuri muzeale și consolidarea relațiilor româno-norvegiene prin cercetări comune privind istoria culturală a minorităților etnice. Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA a fost ales ca proiect predefinit în cadrul programului PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, primind o finanțare 100% nerambursabilă în valoare de 3.500.054 euro prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein și Norvegia).
Evenimentul va reuni oficialități locale, reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ambasadei Regatului Norvegiei în România, personalități ale vieții culturale și prieteni ai Muzeului ASTRA. De asemenea, inaugurarea va fi onorată și de reprezentanții Muzeelor Sør Trøndelag din Trondheim, Norvegia, partenerul Muzeului ASTRA în cadrul proiectului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră