Vița de Vie lansează miercuri, 18 martie, de la ora 18.00, într-un eveniment transmis online pe pagina sa de Facebook, single-ul și videoclipul piesei 84' - 85' (Muzica nu moare niciodată), un takeover al melodiei 84' - 85' de la Subcarpați.
Am vorbit cu Adrian Despot, liderul trupei Vița de Vie, și am aflat ce ne-a pregătit trupa cu ocazia acestui eveniment cu ușile închise. Dar mai întâi haideți să facem o scurtă călătorie în trecutul apropriat și să ne aducem aminte cum a luat naștere această piesă.
Pe 9 octombrie 2019 avea loc a treia ediție Red Bull SoundClash din România. Se întâlneau față-n față, într-un eveniment sold out, Subcarpați și Vița de Vie și făceau show la Sala Polivalentă pentru 3.500 de spectatori. Așadar, 4 scene, 2 runde provocatoare și un public care decidea învingătorul. Însă, pentru prima dată în istoria Red Bull SoundClash, trupele au încheiat ”bătălia” la egalitate, așa că nimeni nu a plecat supărat acasă.
Bătălia de la Polivalentă dintre Subcarpați și Vița de Vie s-a lăsat cu pace: incredibil, dar adevărat, confruntarea s-a soldat cu primul egal din istoria muzicală a Red Bull SoundClash în România.
Cea de-a doua rundă, numită The Takeover, a fost prilejul care a dus la nașterea single-ului 84' - 85' (Muzica nu moare niciodată) pe care Vița de Vie îl va lansa pe 18 martie. În cadrul acestei runde, fiecare trupă propunea câte două piese, deci în total patru. Subcarpați începea o piesă, Vița de Vie o prelua din mers pe cealaltă scenă şi o continuă în stilul lor, apoi începea Vița de Vie şi prelua Subcarpați… și tot așa.
„’84 – ’85 e la origini o melodie veche românească, lăutărească, culeasă din folclorul urban de Maria Răducanu, preluată apoi și de Robin and the Backstabbers. Subcarpați au preluat doar o mică temă din refren, mai exact 5 cuvinte, „Și când se lasă seara” și, plecând de la ele, au dezvoltat o melodie cu totul și cu totul nouă, '84-'85. În contextul soundclash-ului de anul trecut, când am făcut un battle cu ei, una dintre probe consta în interpretarea în stil propriu a unor piese ale „adversarilor”. '84-'85 a fost una dintre piesele alese. În momentul în care am dat play și am ascultat-o pentru prima oară, ne-a luat foc sufletul. Am încercat să facem o variantă care să păstreze emoția originală și care să o și potențeze, pe cât posibil. Am lucrat cu mănuși chirurgicale, este o melodie foarte delicată, de o frumusețe rară. Suntem foarte mândri de rezultat.
După clash, am cântat-o într-un concert Acustic, în decembrie. În ianuarie, la următorul, fanii noștri deja strigau '84-'85 în sală și ne cereau să o cântăm din nou. Am zis că merită să o scoatem ca single, ca să existe și să fie la îndemână pentru audiție oricând. Fiecare artist dintre cei patru enumerați mai sus și-a adus propria contribuție și sperăm ca și varianta noastră să inspire alți artiști, mai departe. În acest sens, vom oferi gratuit înspre download toate track-urile variantei noastre, să poată să fie samplate și adaptate pe plac, și muzica să meargă mai departe. De aici și numele ei, ”Muzica nu moare niciodată”, și vizualul extrem de sugestiv, o bandă de casetă pe care scrie '84-'85, plecând din înveliș, mergând mai departe. Muzica nu moare niciodată
Fiecare melodie încearcă să spună ceva anume, aparte, să transmită un mesaj sau o stare. Trebuie să fii atent și să o asculți, fără a-ți lăsa orgoliul de instrumentist sau producător să intervină. Nu trebuie să dovedești nimănui nimic, trebuie doar să încerci să pui într-o lumină cât mai favorabilă acel suflet al ei, acea mică bucată de Dumnezeu care se ascunde printre note.
Pentru orice iubitor de muzică, cântecul este un tot, poate doar cunoscătorii îi identifică părțile distincte, bucățile din care el devine un ansamblu. Din ce este compus cântecul în varianta voastră?
Exact asta vom face la lansare, vom descompune cântecul în layere, le vom exemplifica pe fiecare în parte, iar apoi îl vom reasambla la loc, totul live. Pentru că este un amalgam eclectic greu de imaginat, care nu are nicio noimă în scris, dar care capătă un sens perfect la audiție. Avem tema de fluier compusă de Bean, poate cea mai frumoasă temă românească de fluier pe care am auzit-o - cântată de Mandela, chitara tenor a lui Cezar acordată ca un saz - cu tentă bizantină, chitara mea, cu o partitură din zona country/southern rock, pianul atonal al lui Mihai - de influență celtică, bass-ul care merge clasic în cvinte, a la Steve Harris (Iron Maiden) și tobele, cu un ritm sudist sec și drept. It’s amazing! Toate aceste stiluri și culturi, îngemănate într-o singură melodie. Le vom descifra pe rând, la lansare.
Inițial voiam să facem o lansare cu public, însă, din păcate, condițiile actuale de prevenție nu o permit. Păstrăm data, ora și locația, adică 18 martie, ora 18.00, la Qreator, însă vom face o lansare cu ușile închise și vom transmite live pe pagina noastră de Facebook. Vom trece prin cele patru variante ale piesei, vom descompune varianta noastră în teme și le vom exemplifica, rând pe rând. O să fie ca un atelier, un sneak peek în bucătăria Vița de Vie. Tot sufletul nostru se pune în muzică, suntem muzicieni. Pasionați, pasionali și 100% dedicați”- Adrian Despot