Cel mai discret folkist din România este şi jurnalist, publicist, traducător.
A compus (muzică şi poezie) pentru alţii (Mircea Vintilă, Pasărea Colibri...). La radiouri nu îl auzi iar la tv nu îl vezi. Abia în urmă cu cinci ani a reuşit să editeze primul disc de autor, “Cireşe amare”. În 2014 a apărut cartea 'Prin dimineaţa unei muzici', despre începuturile folkului de la noi, scrisă cu detaşare de boierul de Cotroceni. Vineri, 25 noiembrie, de la ora 19.30, Horia Stoicanu ne dă întâlnire în Clubul Spice, unde îşi lansează o nouă carte, „Poveţe şi povestioare”, apărută la Editura StudIS, din Iași.
Iată ce spune autorul: ”Cartea s-a infiripat dintr-o selecție a postărilor pe net între 2013-2015 și se înscrie în genul așanumitei literaturi sapiențiale. Sunt fel și chip de aserțiuni de natură culturală, psihologică și socială. Totuși ele nu ridică pretenții de aforisme, fiind pur și simplu gânduri venite în timpul cafelei matinale. Multe s-au scris cu un zâmbet în colțul gurii, multe din amărăciunea experienței. Prezente și câteva scurte istorii cu tâlc, tinzând spre concluzii relevante.
Afirmația primă din material sună astfel: ” Începutul inteligenței înseamnă să recunoști că și alții sunt deștepți”şi totul se încheie cu: ”Despre dragoste vorbim toți, dar cei fericiți zâmbesc în tăcere”.