Acest articol nu este despre funeralii. Deşi despre aceste funeralii s-ar putea scrie şi un roman. Au fost, poate, cel mai impresionant gest al francezilor faţă de un singur om, un simbol: colosalul Johnny Hallyday. Fanii lui Johnny Hallyday s-au adunat cu sutele de mii sâmbătă, în Paris, pentru a-și lua rămas bun de la idolul lor, supranumit ''Elvis Presley al Franței'', decedat miercuri. Potrivit unor surse din media, în stradă ar fi fost 1,5 milioane de oameni!
Cortegiul funerar al rockerului francez, escortat de sute de motocicliști, a înaintat pe Champs Elysees începând de la ora 11:00 GMT îndreptându-se către Biserica Madeleine, unde a fost organizată o ceremonie religioasă la care au participat familia vedetei, președintele Emmanuel Macron, foştii preşedinţi Sarkozy şi Hollande și multe alte personalități din lumea artistică și politică.
Mesajele de adio au inundat rețelele de socializare începând de miercuri, iar mesajul "Merci Johnny" a fost proiectat cu ajutorul unei instalații luminoase pe durata întregului weekend pe Turnul Eiffel.
Why do the French love Johnny Hallyday? https://t.co/BxFaBSUngQ pic.twitter.com/b37TSIccTB
— FRANCE 24 English (@France24_en) December 9, 2017
Acest articol este (şi) despre România! Căci, iată, legendarul Hallyday, a fost inspirat de folclorul românesc, dar şi impresionat de destinul emigranţilor români. Şi, împreună cu Philippe Labro, care a scris versurile, a dăruit publicului o melodie care poate suna ciudat unui francez, dar atât de familiar unui român!
„La Chanson du Roumain”, scrie site-ul Roumanophilie, a fost creat undeva pe la jumătatea anilor 60, versurile aparținând lui Philippe Labro, iar muzica fiind inspirată de cântecul „Dusu-m-am la mândra-n șopru” al Fraților Petreuș. Inspirat de ritmurile uluitoare ale ceterei, Johnny Hallyday le amplifică și le toarnă în formă nouă. Adaugă aici mesajul puternic al exilului românesc din anii 60-70 și vei descoperi un cântec încărcat de durere și frumusețe.
"La Chanson du Roumain" a fost inclusă pe discul "Inédits: 1962-1973", lansat în anul 1993. Versurile lui Philippe Labro spun, cu multă tandreţe, trista poveste de dragoste a unui tânăr român care sfârşeşte prin "a-şi lua lumea în cap". Pierderea copilăriei, vise spulberate, dragoste făcută ţăndări. Cântecul românului:
"Quand j'étais enfant / Je vivais très loin/ Au pays roumain / Bleu et blanc// Lorsque je rêvais/ Toujours je voyais / Une fille aux yeux / Gris et bleus// Mais la vie s'est chargée/ De pulvériser/ Sous son corps brut/ Mes rêves d'enfants/ J'ai perdu la lutte/ Jusqu'au point de chute// Je me suis enfui/ Vers d'autres pays/ J'ai pris des chemins"
Johnny Hallyday a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 74 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.
În peste 50 de ani de carieră, Johnny, pe adevăratul său nume Jean-Philippe Smet, a înregistrat peste 1.000 de melodii, a scos 71 de albume, vândut 100 de milioane de discuri şi organizat 180 de turnee.
Ce s-a întâmplat sâmbătă la Paris, omul fără precedent adus unui simbol al muzicii, este cel mai bine descris, într-o postare pe Facebook, de jurnalistul român Cristian Iohan Ştefănescu.
RIP Johnny Hallyday https://t.co/0PrIqo1SUy
— Miamiartpop.com (@JosNav7) December 10, 2017
"Ce s-a întâmplat astăzi la Paris nu a fost o ceremonie funerară ci un elogiu adus vieții, o sărbătoare a existenței într-un timp în care, dincolo de toate meschinăriile de zi cu zi, ți-a fost oferit privilegiul de a fi contemporan geniului. Și o palmă încasată de toți cei care inversează valorile, alungă bucuriile și vând iluzii.
Johnny Hallyday le-a oferit colegilor săi de trupă șansa de a da, probabil, cel mai mare concert susținut de cineva vreodată.
Timpul acela (o jumătate de oră? mai mult?) în care centrul Parisului a stat pe loc și a ascultat piesele lui și i le-a cântat ca și cum toți am fi fost, atunci și acolo, Johnny Hallyday - și muzica s-a auzit simultan deasupra a sute de mii de oameni aflați pe Champs Elysée și pe restul traseului până la biserica La Madeleine pentru a trăi acea muzică și pentru a fi alături de muzicianul care le-a dăruit-o. Nimeni, cred, nu a avut parte de atât de mult public.
Pentru câteva ore, astăzi, am înțeles ce-a vrut să spună poetul când i-a spus "La Grande Nation"."
Poate că avem fiecare dintre noi Quelque Chose De Tennessee, poate că doar L'Envie de a spune Que Je T'Aime. Poate avem un Diego în viaţă sau poate doar o Marie sau o Laura, cert e că fiecare dintre noi visează să Rester Vivant pentru a se bucura de viaţă, de poezie, de muzică. Aşa şi el.
ASCULTAŢI ŞI ALTE MELODII CELEBRE ALE LUI JOHNNY: