Colaborare BOMBĂ între Edward Snowden și compozitorul Jean-Michel Jarre pentru un nou album (VIDEO)

15 Apr 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Colaborare BOMBĂ între Edward Snowden și compozitorul Jean-Michel Jarre pentru un nou album (VIDEO)


Christophe, Sebastien Tellier sau Pet Shop Boys sunt, de exemplu, pe listă. Dar una dintre piese va surprinde pe mulți, cu siguranță.
Pentru ”Exit”, pionierul muzicii electronice l-a invitat pentru un duo pe nimeni altul decât Edward Snowden, omul care a dezvăluit existența mai multor programe de supraveghere la nivel mondial, în 2013.
Sigur, Snowden mai mult vorbește decât cântă în această piesă. ”Să spui că monitorizezi protejarea vieții private pentru că nu ai nimic de ascuns, e ca și când ai spune că monitorizezi libertatea de expresie, pentru că nu ai nimic de spus”, se poate auzi în această piesă, scrie lemonde.fr.
”Când am citit pentru prima oară despre Snowden, m-am gândit la mama”, povestește Jean-Michel Jarre pentru The Guardian. ”Mama s-a alăturat Rezistenței în 1941. Mi-a spus întotdeauna că trebuie să reziști atunci când societatea creează lucruri care ne par insuportabile”, a declarat Jarre.
”Proiectul Electronica vorbește despre o relație ambiguă între noi și tehnologie: avem lumea în buzunar, pe de o parte, și pe de alta, suntem spionați în permanență”, spune compozitorul francez. ”Mi s-a părut normal să colaborez cu cineva care nu este un muzician, ci un simbol al relației nebune pe care o avem cu tehnologia”, mai spune compozitorul francez.
Pentru a putea intra în legătură cu Snowden, Jean-Michel Jarre a cerut ajutorul jurnaliștilor de la cotidianul britanic The Guardian, ziarul care apublicat dezvăluirile fostului agent NSA. Cei doi au putut lucra de la distanță, dar s-au și întâlnit în Rusia, țară în care Snowden dispune de un permis de sejur. Chiar dacă s-a declarat surprins de solicitarea lui Jean-Michel Jarre, Snowden afirmă într-un clip video promoțional că a fost o plăcere să colaboreze la un proiect cultural de o asemenea anvergură.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră