Harry Coradini a plecat dintre noi. Avea 73 de ani

20 Mai 2017 | scris de Alex Revenco
Harry Coradini a plecat dintre noi. Avea 73 de ani

Scena muzicii rock din Timișoara și din România a devenit una mai săracă. Harry Coradini, vocea trupei Progresiv TM, s-a stins din viață, în vârstă de 73 de ani.

Formația Progresiv TM a debutat în anul 1972, pe atunci purtând încă numele Clasic XX. În 1973 și-a schimbat denumirea, devenind una dintre formaţiile rock de mare succes din România. Formula de debut a grupului îi cuprindea pe Ladislau Herdina (chitară solo, chitară acustică, voce), Zoltan Kovacs (chitară bas) Helmuth Moszbrucker (baterie), Ștefan Pentek (claviaturi) și, desigur, Harry Coradini (solist vocal).

Vestea că Harry Coradini s-a stins din viață a fost primită cu tristețe de comunitatea rock. Iată câteva vorbe:

Ilie Stepan, liderul Pro Musica: „Muzica rock din Romania este de astăzi mult, mult mai săracă… a plecat dintre noi Harry Coradini, una dintre cele mai mari voci ale rockului romanesc… vocea etalon a grupului Progresiv TM din anii ’70. Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace, dragul meu Harry!”, a scris artistul pe pagina sa de Facebook.

Mimo Obradov, scriitor, critic muzical, realizator de emisiuni muzicale radio şi tv: “Harry Coradini (Harald Koelbl), un om pe care l-am văzut și auzit prima oară pe scenă în 1971, cu Clasic XX, la sala CFR din centrul orașului, apoi cu Progresiv TM de cîteva ori, iar după un arc peste timp, în 2001, l-am cunoscut și-am povestit multe... Pentru mine a fost și va rămîne întotdeauna un idol. Încă o legendă s-a stins. Rămîne strălucirea muzicii purtate de vocea lui impresionantă. Odihnește-te în pace, Harry”.

Marius Giura, directorul festivalului Gărâna Jazz: “ In urma cu 40 de ani ,pregateam banchetul de absolvire a liceului .Am propus impreuna cu cativa colegi , ca PROGRESIV TM sa fie invitati sa cante. Harry a fost chemat la scoala sa discute detalii cu directoarea adjuncta a liceului. Replica acesteia a fost : ,,Baiete ,dute si tunde-te, da-ti jos barba si apoi discutam !" N-a mai cantat nimeni la banchet ! Dupa un an ,eram in armata la Beius. Singura sala de concerte din micul oras bihorean era in unitatea militara. Au cantat sub numele :,,UNIT-PROGRESIV TM-ROSU SI NEGRU "cu Herdina la chitară si Liviu Tudan la bass. Pana prin 2000 nu l-am mai revazut ! A fost una din cele mai bune voci ale rockului romanesc. Muzica lui chiar avea putere ! RIP HARRY ! “

Florentin Milcoff, compozitor, muzician: “A murit un artist. L-am cunoscut. Mi-e si rusine sa spun, vai ce mare caracter, vai ce artist extraordinar, ce voce superba, Progresiv Tm si asa mai departe, pentru ca l-am uitat pe Harry Coradini. Eu si altii ca mine. Este extrem de frustrant pentru mine sa vorbesc despre oameni care au murit, atunci cand au murit si nu inainte. Haideti sa vorbim, sa ne aducem aminte de ei cand inca sunt in viata, haideti sa le facem o clipa viata mai buna celor care ,poate, se cred uitati, parasiti, lipsiti de recunostiinta publicului de care sunt sigur ca au nevoie. Acum impanzim 2-3 zile media cu Harry Coradini, oricum inutil pentru el(poate nu inutil pentru cei mai tineri care au curiozitatea sa-l asculte,sper)si cu asta basta. Dupa care iar trecem mai departe, iar mai moare cineva, iar, "dar vai ce artist, ce caracter" etc,etc. Drum cu lumina Harry Coradini”.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră