Capadopera unor români. O şatră urcă la cer

03 Iun 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Capadopera unor români. O şatră urcă la cer

Şatra(O şatră urcă la cer-titlul complet) este un film celebru în Romania de la sfârşitul anilor 70. Ce succes de public!

 

Film realizat în URSS(studiourile Mosfilm) dar are ca pricipali autori numai români. Iata povestea.

Scenariul şi regia sunt semmnate de Emil Loteanu. S-a inspirat din mai multe nuvele ale lui Maxim Gorghi iar firul narativ al imposibelei poveşti de iubire dintre Rada si Luiku Zobar vine din “ Makar Ciudra”.

Loteanu s-a nascut in 1936 in România,monarhie pe vremea aceea, mai precis în comuna Clocusna,judetul Hotin-acum teritoriu în Republica Moldova.

Urmează liceul Sf. Sava la Bucureşti,venise aici cu mama sa dupa ce Basarabia fusese anexata de ruşi.

Şi să vedeti traznaie:în 1948 trece ilegal graniţa cu URSS,voia,spune el, să ajunga la bunicii săi din Basarabia. Este prins de ruşi şi returnat in România.Mama sa,care lucra la Ambasada URSS, reuşeşte sa-l scape de eventualele repercusiuni. Dă la IATC dar dosarul îi este respins.

Dezamăgit,solicită să fie repatriat în URSS pe motiv că vrea să studieye institutul de teatru de la Moscova. Şi chiar urmeaza aceste cursuri, face şi regia de film la Moscova dupa care este angajat ca regizor la Mosfilm.In 1985 revine în Republica Moldova.

Şatra l-a impus ca regizor de primă mâna. Aplecarea spre poezie,instinctul extrem de plastic al filmelor sale dar şi accentele suprarealiste fac din Loteanu un creator remarcabil.

Dupa 1989 a vizitat de mai multe ori Romania. A murit la Moscova în 2003.

Svetlana Toma s-a nascut in 1947 la Chişinau, a fost considerată un sex simbol al vremii şi a devenit celebră cu rolul interpretat în Poienile rosii,alt film celebru al lui Loteanu.

Rada din Şatra a facut din ea o vedetă extrem de populara. Traieşte acum la Moscova.

Grigore Grigoriu s-a nascut în 1941 la Căuşeni,în Republica Moldova si-si leagă destinul artistic de această porţiune de Românie. Devine cunoscut în acelasi film “Poienile rosii” dar celebritatea i-o aduce năvalnicul Zobar.

A murit în 2033 intr-un accident de maşina.

Muzica filmului este compusa de acest uimitor Eugen Doga. Valsul său din Gingaşa si tandra mea fiară(alt film al lui Loteanu,după O dramă la vânătoare de Cehov a fost ales între cele 200 de compoziţii muzicale ale secolului 20. Tot el a compus şi muzica filmului Maria Mirabela.

Decorat si elogiat de oficialităţile de la Moscova,Chişinau dar si Bucuresti-Ordinul Naţional Serviciul Credinciosţ

Locuieşte acum la Moscova.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XTsPlgD79S0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră