Tatiana Stepa, vocea inegalabilă a muzicii folk este prezentă şi oamagiată aşa cum i se cuvine. Recent, s-a încheiat la Petroşani, ediţia a patra a festivalului ,,Cântec pentru prieteni” dedicat memoriei acestei mari artiste.
Este, în special, meritul fiului său, Cătălin Stepa, care nu se lasă şi, cu eforturi doar de el ştiute, concepe şi realizează sărbători splendide, în oraşul din Valea Jiului. Anul acesta, spectacolul a fost găzduit de impecabila sală a Teatrului ,,I.D. Sârbu”, pe scena căruia au fost în recital artişti tineri şi consacraţi, care au oferit prin glasul şi talentul lor, un omagiu frumos, Tatianei Stepa. A deschis spectacolul o copilă de numai opt ani, frageda şi hotărâta Luminiţa Donisă, din Petroşani, suflet curat şi-ndrăgostit de muzica folk, elevă a lui Cătălin Stepa. A continuat Adi Câmpeanu, un om puternic care a trecut prin Legiunea Franceză dar şi-a frăgezit sufletul prin muzică şi poezie. Melancolicul Florentin Budea, omul pe care l-am văzut doar zâmbind sau cântând s-a alăturat reprezentanţilor folk din Valea Jiului, cu sensibilitatea cântecelor sale. Felicia Pop, din Alba Iulia, frumuseţe de om şi voce rară s-a bucurat pentru a treia oară, de când participă la acest festival, de aplauzele şi preţuirea publicului din Petroşani. A recitat poeme splendide, dedicate Tatianei Stepa, cu graţie şi talent actoricesc, poeta Camelia Radulian.
Iar despre Cătălin Stepa, spun ce am spus şi pe scena Teatrului ,,I.D. Sârbu”. A evoluat enorm din punct de vedere vocal şi componistic, s-a dezvoltat frumos şi plenar, transmite prin voce căldura umană şi sufletul bun pe care l-a moştenit. Este meritul său absolut că a preluat parte din repertoriul Tatianei Stepa, interpretată cu forţa şi emoţia de care doar el este capabil. A fost aplaudat, îndelung şi a încheiat recitalul în forţă, cu ,,Imnul Minerilor”, împreună cu publicul, ridicat în picioare. Oamenii din Valea Jiului, demni şi puternici în suferinţa lor, şi-au revărsat destinul, emoţionant, în cântec.
Un recital de forţă i-a reunit pe membrii grupului ,,Orizont 77”, Vali Moldovan şi Ghiţă Danciu cu Vasile Mardare. Cei trei cantautori au un proiect comun, desfăşurat în întreaga ţară, cu care au impresionat şi publicul frumos, prezent la spectacolul ,,Cântec pentru prieteni”. Despre prietenie este vorba şi între cei trei artişti care au inserat repertoriului propriu şi un splendid remember al Cenaclului ,,Flacăra”.
Spre bucuria şi surpriza tuturor, s-a alăturat cu generozitate acestui proiect, cantautorul Mircea Rusu. Recitalul său complex, grav, profund, adiat de umor şi de poveşti spumoase, s-a încheiat cu un cântec care a rupt sufletele. ,,Tatiana dusu-s-a” se auzea sfâşietor prin vocea lui Mircea Rusu, în timp ce am văzut oameni plângând.
Am văzut oameni râzând şi plângând, bucurându-se, cântând, aplaudând cu toată viaţa din ei. Am ştiut că seara aceea a fost exact aşa cum şi-ar fi dorit-o Tatiana Stepa. Probabil, vede că este iubită, preţuită, că are prieteni. Toate acestea sunt posibile datorită sprijinului discret, dar prompt şi oferit cu dragoste, de câţiva oameni speciali, cărora Dumnezeu nu le-a dat degeaba. Lista este ceva mai lungă, dar îl voi aminti pe Cristi Pustai, antrenor de fotbal cu suflet de poet, care anul acesta nu a fost prezent decât prin gestul de a sprijini festivalul, dar a fost amintit şi aplaudat. Şi bineînţeles, pe Stelu Zanet, un om care se hrăneşte din a oferi bucurii semenilor. Stelu Zanet este un stâlp de rezistenţă al muzicii folk şi, implcit, poeziei, din Valea Jiului. Sigur că iubeşte artiştii, sigur că poate, sigur că a fost unul dintre cei mai entuziaşti spectatori, care a ars frenetic, emoţii şi artă, în rândul întâi. Aşa cum sigur se cuvine şi să îi mulţumim!
Pentru ca această poveste de lumină, numită ,,Cântec pentru prieteni” să continue, premize optimiste există. Sunt oameni frumoşi şi generoşi, există un public extraordinar, cu un respect pentru actul artistic cum rar am văzut la un spectacol care a durat peste cinci ore. Şi există, peste toate, energia inepuizabilă născută din iubirea pentru Tatiana Stepa.