Nimeni nu credea că Alifantis, Andrieș, Baniciu și Vintilă vor cânta împreună minunatele lor piese al căror diapazon va să fie prietenia. Toți pentru unul și unul pentru toți. Era în 2003 pe 31 martie. Tandrețuri pentru femei cu cei 4 corifei. Circul Globus București. A fost un concert pe care aproape două mii de persoane l-au văzut, l-au auzit. Alte sute de mii din țară și de aiurea s-au simțit și ei în manej vizionând înregistrările. Prima întrebare la final a fost: ”Când are loc următorul spectacol?” La București a avut loc după zece ani. Acum, după alți zece ani, cel mai longeviv și iubit "bal" de gen a ajuns la final.
Vor fi două seri ale prieteniei și muzicii de calitate. Ultimle concerte puse la cale de impresarul nepereche Aurel Mitran, dispărut recent dintre noi. Pe durata evenimentului se vor realiza înregistrări audio și video. Așadar: Doamnelor, Domnișoarelor și Domnilor, Meine Damen und Herren, Mesdames et Messieurs,Ladies and Gentlemen, 26 și 27 martie 2023 ora 19.30 la Sala Palatului vă invităm la ultimul bal, The Last Walz. Pour les connaisseurs!
Și, în loc de încheiere, câteva cuvinte spuse de Nicu Alifantis, cu cativa ani in urma : “Dl. Aurel Mitran este cel care a avut ideea cu Corifeii. El ne-a adunat si ne-a pus sa cantam impreuna. El este cum ii spunem noi, cei patru, Imblanzitorul de corifei, sau al cincilea Corifeu.
Desi am mai spus-o, intalnirea noastra este veche. Armata, 1974, Buzau, UM 0176, Unitatea de Transmisiuni. De-aici a pornit totul. Ne-am reiantalnit la Teatrul Mic, in 1978, ne-am imprietenit, am lucrat impreuna ani si ani de zile, i-am fost nas de casatorie, ne-am cladit carierele umar la umar, am invatat multe unul de la altul, continuam sa colaboram si in prezent.
Cand eram colegi la Teatrul Mic, l-am botezat Mitica, pentru ca este un Mitica de Bucuresti, un ratacit prin aceste vremuri, indragostit permanent de tot ce tine de istoria si trecutul acestui oras, un impatimit de teatru, de muzica, de dans, de film, intr-un cuvant de arta. Viseaza intr-una la o normalitate a showbiz-ului romanesc, ceea ce eu personal nu cred ca se va intampla, cel putin in viitorul foarte apropiat. Este un artist in meseria lui de impresar, i-au trecut prin mana multi, foarte multi aristi romani, a crescut generatii de noi impresari, a colaborat cu cativa artisti straini importanti, ca sa dau doar cateva exemple, el este cel ce i-a adus pentru prima data in Romania pe Cesaria Evora si pe Bobby McFerrin.
Este, dupa parerea mea, cel mai inspirat producator de spectacole, este omul cu idei, multe, geniale as putea spune. Dupa mine, Mitran este pentru artist, fratele mai mare, nasul, camaradul, soferul, bodyguard-ul, juristul, contabilul, soldatul, generalul, seful, subalternul, prietenul. Discutam la un moment dat cum sunt vazuti si ce-si doresc artistii de la impresari si invers. Ne-am amuzat copios.
Impresarul isi doreste de la artist sa fie talentat, sensibil, emotiv, tandru, rasfatat, orgolios, distrat, nonconformist, opozitionist, aerian, duplicitar, risipitor, insingurat, neinteles.
Artistul isi doreste de la impresar sa nu fuga cu banii, sa le dea de lucru, dar sa nu degenereze in munca, sa-i faca vizibili prin toate mijloacele, de preferat prin cancanuri, sa-i puna la treaba, dar fara sa exagereze, sa le aminteasca din cand in cand, mai tot timpul, ca sunt cei mai buni, cei mai talentati, sa le faca cate un cadou mai mult sau mai putin simbolic, sa aiba umor, sa le dea zilnic, sau cat mai des, un telefon, sa vorbeasca de cele mai multe ori in locul lor, sa-i simta interesati de starea sanatatii lor atat fizice cat si sufletesti, sa-i protejeze in fata presei, fanilor, oficialitatilor, uneori chiar si in fata unor colegi de breasla, sa le respecte, dar sa le si controleze intimitatea si micile/marile nebunii, sa le asigure confortul in toate deplasarile, la concerte, sa le ofere din cand in cand o vacanta, mai ales daca aceasta imbina utilul cu placutul, sa le dea sentimentul de siguranta si sa-l simta permanent in slujba sa.
Ciudata specie si artistii astia, nu-i asa, dom’ Mitica? “