Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, transmite de Ziua Internațională a Libertății Presei că meseria de jurnalist poate fi una "periculoasă" și că libertatea presei este "sub asediu". Potrivit oficialului american, în anul 2014, cel puțin 60 de jurnaliști au fost omorâți și mulți alții răniți, hărțuiți, arestați sau amenințați.
"Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat această zi (3 mai — n.r.) pentru sărbătorirea libertății presei și apărarea independenței jurnaliștilor. De asemenea, e o zi în care îi comemorăm pe cei care și-au pierdut viața, făcându-și datoria de reporter. Jurnalismul poate fi periculos. În 2014, cel puțin 60 de jurnaliști au fost omorâți și mulți alții răniți, hărțuiți, arestați sau amenințați. Au fost uciși în timp ce își exercitau profesia sau asigurându-se că transmit publicului informații despre situații dificile sau periculoase", spune Dean Thompson, potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanța diplomatică a Statelor Unite ale Americii la București.
Acesta subliniază, totodată, că hotărârea jurnaliștilor "de a descoperi adevărul indiferent de mărimea pericolelor la care se expun, indiferent de câte eforturi se fac pentru a-i reduce la tăcere", este de aplaudat.
"Libertatea presei, fie că e simbolizată de stiloul, camera sau microfonul reporterului, este sub asediu. Împreună, trebuie să facem toate eforturile pentru a asigura libertatea presei, libertatea de expresie și să reiterăm promisiunea noastră de a lupta pentru democrație și libertate", conchide oficialul american, potrivit sursei amintite.
Ziua Internațională a Libertății Presei este sărbătorită în data de 3 mai.