Războiul stelelor? Din ce filme s-a inspirat Lucas, plus multe alte lucruri care, pun pariu, nu le știai

18 Sep 2015
Războiul stelelor? Din ce filme s-a inspirat Lucas, plus multe alte lucruri care, pun pariu, nu le știai
Saga lui George Lucas este o valoare atât din punct de vedere cinematografic, cât și literar. Știi de unde a venit ideea cavalerilor luminii? Știi că mare parte din echipamentele folosite în Războiul stelelor au fost inspirate de la nazisti? Şi cum rămâne cu droizii? Dacă ești curios să afli răspunsul la aceste întrebări, aici sunt răspunsurile pe care le cauţi.

Filmele care au inspirat Războiul stelelor

Înainte să turneze primul film din seria Războiul stelelor, Lucas se străduia să obţină licenţa pentru filmul Flash Gordon şi a continuării acestuia, Flash Gordon Conquers the Universe. Lucas şi-a dorit să creeze o saga SF pornind de la acest univers specific creat in 1936. Filmul Noua speranţă/New Hope este similar din multe unghiuri cu Flash Gordon, începând cu faimoasa serie de titluri.

Intriga principală, care vizează infiltrarea în fortăreaţa Împăratului megalomaniacal din spaţiul cosmic a doi eroi deghizaţi în uniformele soldaţilor din armata acestuia, se trage din Flash Gordon Conquers the Universe. Luke Skywalker şi Han Solo îi înlocuiesc pe Flash Gordon şi Prinţul Barin, iar Ming cel Nemilosul este Împăratul.
Alte similarităţi: Planeta extrem de ostilă a Împăratului (the Death Star/Mongo); o prinţesă sexy brunetă, câteodată destul de sumar îmbrăcată, protejată de erou (Princess Leia/Princess Aura); un aliat în postura unui fel de animal mare, puternic şi blănos Chewbacca/Prince Thun of the Lion Men); un monstru fioros care se află sub pământ şi/sau împotriva căruia luptă eroul (the Rancor/the Gocko sau Orangopoid); un oraş pe cer; arme cu raze; nave spaţiale cu dulăi care se încaieră.
Toate acestea sunt elemente extrase din serialele Flash Gordon. O altă inspiraţie puternică pentru Războiul stelelor a fost Fortăreața ascunsă/ The Hidden Fortress (1958) regizată de Akira Kurosawa.

Star Wars, Kurosawa, Joseph Campbell

Războiul stelelor: O nouă speranță descrie faptele vitejeşti ale lui C-3PO şi ale lui R2-D2, în timp ce intriga din Fortăreața ascunsă este povestită din perspectiva a două personaje care se contrazic. Filmul începe cu cei doi, Tahei şi Matashichi, care fug dintr-o bătălie, pe când C-3PO şi R2-D2 apar în film prima dată fugind dintr-un atac. În plus, ambele filme înfăţişează un General încercat de conflicte - Rokurota Makabe în Fortăreața ascunsă şi Obi-Wan Kenobi în Războiul stelelor: O nouă speranță - care ajută o răscoală condusă de o prinţesă şi se angrenează într-un duel cu un fost rival împotriva căruia luptaseră cu ani în urmă. Lucas reliefează multe scene prin tranziţia orizontală cinematică a imaginii, o tehnică folosită de Kurasowa în filmele sale. De asemenea, Lucas a fost un mare fan al Mythology şi, în mod specific, al lui Joseph Campbell; citise în facultate The Hero with a Thousand Faces al lui Campbell şi s-a reîntors la el în 1975 în timp ce scria scenariul la Războiul stelelor, tocmai pentru a structura epopeea.

Filme din care s-a inspirat precum și alte similitudini și paralele



Căutătorii/ The Searchers (1956): Gospodăria în deșert care arde; băiatul naiv de la fermă care devine erou; figura tatălui strict care devine răzbunător - Anakin, Darth și Obi- Wan combinat.

Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood (1938): Canalia fermecătoare a lui Errol Flynn poate fi mai apropiată ca personaj de Han Solo decât de Luke Skywalker, dar mânuirea acrobatică a sabiei - mai ales faimoasa luptă cu Basil Rathbone - a devenit o piatră de temelie esențială pentru coregrafia luptelor de sabie. Nu doar atât, dar o regăsim pe Olivia de Havilland ca Maid Marian / Princess Leia.

Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia (1962): Nimeni nu s-a apropiat vizual de peisajele lui Lucas mai mult decât David Lean. Personaje mici în imensitatea deșertului:bifat. Există și paralele tematice, în lupta disperată pentru libertate, în timp ce politicieni mișei trag sfori în spatele scenei. Dând pe repede înainte la Atacul clonelor, și Lucas își expune opera: trage o scenă dialog între Padme, Anakin și R2-D2 la Plaza de España, în Sevilla, pe care Lean a utilizat-o pentru scena de început în Lawrence.

Casablanca (1942): Secvența portului spațial Mos Eisley, din Războiul stelelor, de 45 de minute, este pur și simplu marca filmului Casablanca. Cafeneaua lui Rick devine Cantina, ofertele dubioase pe sub-masă sunt la ordinea zilei. Han cere 15000 de credite, atunci când Luke și Obi-Wan ajung la port în condiții de siguranță; pasajul cu barca din Casablanca, destul de ciudat, costă 15000 de franci. Deși Jabba the Hutt a fost eliminat din versiunea originală a acestei scene, personajul este un omagiu adus proprietarului clubului din Sidney, Greenstreet, signor Ferrari - în schițele originale, Jabba chiar poartă un fes.

Metropolis (1927). Forbidden Planet/ Planeta interzisă (1956). 2001: A Space Odyssey/ 2001: O odisee spațială (1968). Silent Running/ Singur în spațiu (1972). Toate aceste opere de artă se regăsesc în Războiul stelelor, într-un fel sau altul. Cea mai veche influență este probabil Metropolis a lui Fritz Lang, nu doar pentru asemănarea între robotul Maria (Brigitte Helm) și C-3PO (Anthony Daniels), dar și pentru alte elemente de design și poveste. De exemplu, mâna prostetică, acoperită de o mănușă neagră a lui Rotwang devine motivul mâinii drepte cibernetice a lui Darth Vader, sugerând un suflet divizat împotriva sa – o moștenire transmisă din tată în fiu.

Vrăjitorul din Oz/ The Wizard of Oz (1939). Personajele Jawas sunt personajele Munchkins. C-3PO este Omul de Tinichea. Chewbacca este o variaţiune pe tema Leului cel Laş. Han, cu toată onestitatea, nu e chiar asemănător cu Sperietoarea. Toto, totuşi, nu este ca R2-D2, chiar şi ca nume. Luke este un simplu fermier, care locuieşte cu mătuşa şi unchiul său, care trebuie să îşi părăsească casa (Tattoine = Kansas) după un cataclism. Papucii roşii sunt Forţa (The Force). Sunt abisuri fără sfârşit, adrese holografice şi paznici ai porţii. Figura mamei lui Dorothy este întreită (două vrăjitoare rele şi una bună), la fel cum figura tatălui lui Luke are trei laturi (Ben, Darth şi tatăl său adevărat imaginar). Obi-Wan şi Vrăjitoarea cea Rea din Vest sunt asemănători într-un mod ciudat: în urma lor rămân nişte mantii goale după ce dispar.

The Dam Busters (1955): Fotografiile de război din Wings (1927) i-au sprijinit viziunea lui Lucas – care chiar a introdus secvenţe cu dulăi care se încaieră din acel film ca substituenţi în timp ce asambla forma brută a filmului. Printre alte filme care l-au inspirat pe Lucas se numără Tunurile din Navarone/ The Guns of Navarone (1961) pentru atacul climatic de pe Steaua morții, alături de filmul de acţiune cu avionul de bombardament, 633 Squadron (1964). Dar cel mai semnificativ dintre acestea este The Dam Busters, graţie strategiei de bombardament pe care Luke şi camaradul său pilot trebuie să o desfăşoare. Sunt extrase de dialoguri pe care Lucas le foloseşte ca atare - “Pregăteşte-te pentru atac!”; “Ce mare e chestia aia!”.

Triumph of the Will (1935): Luke, Han şi Chewbacca merg printre hoardele Alianţei Rebele precum Hitler, Himmler şi Viktor Lutze care depun o coroana la monumentul comemorativ al Preşedintelul Hindenburg în secvenţa omologă din Triumph of the Will.
 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră