Acest fenomen este pe cale să se schimbe în Marea Britanie. Medicii din Regat au admis că există cel puțin 40 de tratamente diferite care nu ajută la ameliorarea stării de sănătate a pacientului.
“De exemplu, o radiografie nu ajută la depistarea cauzei durerilor de spate, iar testele de sânge nu sunt necesare pentru confirmarea menopauzei la femeile peste 45 de ani”, au stabilit experții, citați de Huffington Post.
Rezultatele au fost publicate într-o campanie “Alege înțelept”, care dorește să avertizeze cetățenii din Marea Britanie cu privire la cheltuielile inutile pentru tratamentul medical, folosind sloganul “Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bun”.
Campania a fost lansată după ce 82% dintre medicii britanici au admis că obligă sau recomandă pacienților tratamente inutile. Ei au indicat motivul principal pentru acest comportament: ”presiunea și așteptările mari din partea pacienților”.
Pentru a contracara acest fenomen, Academy of Medical Royal Colleges (AMRC) a dat publicității o listă cu 40 de tratamente și teste inutile. De exemplu, tăieturile minore pot fi curățate cu apă obișnuită, nu e nevoie de o soluție salină. Punerea în gips a mâinilor la copii nu este necesară, un efect similar îl are și o șină detașabilă.
Copiii cu bronșită sau bronșiolită își revin de cele mai multe ori mai repede fără tratament.
Supravegherea electronică a ritmului cardiac al unui bebeluș în timpul nașterii este necesară doar dacă există un risc ridicat de complicații pentru mamă.
Folosirea chimioterapiei pentru bolnavii de cancer în fază terminală este complet inutilă: boala nu mai poate fi vindecată, tratamentul este dureros și duce la o amplificare a suferinței în ultimele luni de viață ale pacientului.
Testul PSA asupra prostatei cu scopul de a depista din timp cancerul la prostată nu are efectul scontat și induce doar senzații inutile de teamă pentru pacient.
AMRC solicită astfel pacienților să răspundă la 5 întrebări înainte de a apela la un tratament: ”Am nevoie cu adevărat de acest tratament? Care sunt potențialele riscuri și efecte secundare ale tratamentului? Care sunt dezavantajele acestui tratament? Există soluții mai simple și mai eficiente? Ce se întâmplă dacă refuz orice tratament?”.
“Este de datoria noastră să veghem asupra resurselor sistemului medical, mai ales de când NHS (National Health Service - sistemul sanitar de stat din Marea Britanie și Irlanda de Nord) se află sub o asemenea presiune, dar acesta nu este motivul principal pentru această campanie.
Mult mai important este că atât pacienții, cât și medicii trebuie să se întrebe dacă un anumit tratament este cu adevărat necesar sau nu. Intervențiile medicale și chirurgicale nu pot fi singura soluție oferită de un medic și nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune”, a declarat Dame Sue Bailey, directorul AMRC.