Iată care sunt propunerile pentru marele eveniment în viziunea Chef-ilor din „Cea mai bună cină de Crăciun”, emisiune difuzată de TLC din 30 noiembrie.
Bulgaria – Chef Ivan Manchev
1. Rodopski Klin
Un fel de mâncare traditional din Rhodopi, o regiune a Bulgariei. Banitsa e o reţetă foarte des pregătită aici şi adesea prezentă pe mesele bulgarilor.
Timp de preparare: 50 de minute
Ingrediente:
1 pachet de foi de plăcintă fine
1 linguriţă oţet
200-300 g orez
200 g brânză de capră
3-4 ouă
50 g unt
120 ml iaurt
ulei de măsline
1 morcov
100 g ridiche albă
100 g sfeclă
Mod de pregătire:
Se fierbe orezul cu puţin unt şi sare, până e gata.
Se fărâmiţează brânza şi se amestecă bine cu orezul, iaurtul, ouăle şi jumătate din cantitatea de unt. Se adaugă sare după gust.
Se unge tava cu puţin unt.
Se pun în tavă 2-3 foi de aluat fin. Foile trebuie să fie ceva mai mari decât tava, fiindcă vor fi împăturite astfel încât să “împacheteze” umplutura.
Se unge foaia cu unt şi se pune umplutura gata pregătită.
Se acoperă cu o altă foaie de aluat, se ung capetele cu unt şi se apasă, ca să se lipească între ele.
Se coace la foc mediu, la 180˚C, până când foile devin aurii.
Se curăţă morcovul, ridichea alba şi sfecla, apoi se dau pe răzătoare. Se adaugă puţin ulei de măsline.
Se serveşte plăcinta cu garnitura de legume.
2. Kapama în dovleac
Kapama e o reţetă bulgărească tradiţională, pregătită în regiunile Bansko şi Razlog.
Timp de pregătire: 2 ore
Ingrediente:
1 dovleac de aproximativ 2kg.
300 g pulpă de pui dezosată, cu tot cu piele
300 g ceafă de porc cu os
300 g piept de pui
3 bucăţi de cârnat de casă
100 g ceapă
150 g morcov
250 g ciuperci
2 roşii
100 g praz
1 legătură pătrunjel
1 căţel de usturoi
1 praf de boia iute
20 g boia dulce
sare, piper negru
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, se decupează capacul dovleacului. Se scobeşte miezul şi se scot seminţele, până când rămân doar “pereţii” curaţi ai dovleacului.
Se coace dovleacul în cuptorul preîncălzit la 180˚C, timp de 30 de minute
Într-o tigaie adâncă, se pun pe foc carnea şi legumele, tăiate în bucăţi mari.
Se asezonează cu pătrunjel tocat, usturoi, sare, piper negru, boia iute şi boia dulce.
Se umple dovleacul cu carnea şi legumele astfel preparate.
Se înveleşte dovleacul în folie de aluminiu şi se coace la 180˚C, până este gata.
Se serveşte cu mirodenii şi fructe tipice pentru masa de Crăciun.
România – Chef Foa
1. Cotlet de porc umplut cu cârnaţi de casă, bacon şi verdeţuri proaspete
Ingrediente
Cotlet de porc
Bacon uscat & afumat
Burtă de porc
Cârnaţi de casă, picante
Cimbru
Usturoi
Ardei iuţi
Unt
Sare
Piper
Cartofi
Mod de preparare
Se taie burta de porc
Se fac mici incizii, ca nişte buzunăraşe, în care se pun bucăţile de bacon şi cârnaţi
Se marinează carnea cu cimbru proaspăt şi usturoi
Se taie o bucată de unt cu care se masează generos carnea, ţinând untul cu mâna
Se umple cotletul cu cârnaţi şi bacon
Se înfăşoară cotletul în burta de porc şi se leagă cu sfoară
Se adaugă mirodeniile
Se bagă la cuptor, cu cartofi şi vin alb
Se lasă în cuptor timp de două ore şi jumătate, la 160˚C
2. Sarmale
Ingrediente:
Varză murată
Carne de vită
Carne de porc (burtă)
Orez
Ceapă
Usturoi
Cimbru proaspăt
Suc de roşii făcut în casă
Piper
Frunze de dafin
Oase de vită
Pentru mămăligă:
mălai
unt
apă
Pentru servit:
smântână
ardei iute
Mod de prepapare:
Se lasă oasele de vită în cuptor, să se rumenească, apoi se pun într-o oală şi se fierb, ca să se obţină o zeamă limpede
Se dă carnea prin maşina de tocat
Se rumeneşte ceapa tăiată cu usturoiul, până se înmoaie, apoi se adaugă cimbrul proaspăt. Se lasă să se răcească
Se scoate măduva din osul de vită şi se amestecă bine cu carnea tocată, ceapa prăjită şi orezul, pentru umplutură
Se adaugă sare şi piper după gust
Se desfac frunzele de varză, scoţându-se nervurile dure
Se pun cantităţi egale de umplutură pe fiecare frunză de varză şi se rulează
Se pun sarmalele într-un vas de lut, se adaugă sucul de roşii preparat în casă, usturoiul, cimbrul şi carnea de porc
Se acoperă vasul de lut, se bagă la cuptor şi se lasă la 150˚C, timp de două ore. Se scoate apoi capacul vasului, se încinge cuptorul la 180˚C şi se mai ţin sarmalele în cuptor încă 45 de minute, ca să facă o crustă maronie
Se servesc cu mămăligă, smântână şi ardei iuţi
Ungaria – Chef Jokuti Andras
1. Supă de peşte ungurească
Ingrediente (pentru 6 persoane):
3 kg peşte feliat, de diverse tipuri (crap, somn, etc)
Pentru ca gustul să fie foarte bun, peştele se pune cu tot cu oase şi cap!
Opţional: lapţi şi icre
4 l apă
2 cepe tăiate în bucăţi destul de mari
3 linguriţe de boia dulce
1 ardei iute cascabel uscat (tăiat în jumătate)
15 linguriţe de sare
Mod de pregătire:
Se pun la fiert peştii cu oase şi capete, într-o oală mare. Se adaugă ceapa şi sarea.
Când amestecul dă în clocot, se adaugă boiaua şi ardeiul iute. Se lasă să fiarbă aproximativ 45 de minute.
Se sărează feliile de peşte pe o parte.
Se scot oasele şi capetele, apoi se strecoară fiertura de peşte.
Se adaugă felii de peşte (opţional, se adaugă şi lapţii, şi icrele) în fiertura strecurată şi se lasă pe foc încă 10 minute, până când carnea de peşte se înmoaie foarte bine.
Se serveşte cu pâine proaspătă sau tăiţei.
2. Budincă de pâine cu seminţe de mac (mákos guba)
Iată o versiune sofisticată a unui desert ungar foarte simplu.
Ingrediente:
120 g seminţe de mac (măcinate)
100 g zahăr pudră
2 gălbenuşuri de ou
50 g zahăr tos, fin granulat
600 ml lapte
1/2 baton de vanilie
10–12 felii de brioşă sau chiflă dulce
50 g unt
o bucată de coajă de lămâie şi una de portocală
2 linguri de miere
un praf de sare
Încinge cuptorul (la 180˚C).
Mod de pregătire:
Se amestecă seminţele de mac cu zahărul pudră.
Se bate bine gălbenuşul de ou cu zahărul tos, fin granulat.
Se încălzeşte laptele, în care se adaugă seminţele de vanilie curăţate şi batonul, un praf de sare, coaja de lămâie şi cea de portocală. Se amestecă apoi cu gălbenuşul bătut cu zahăr şi se lasă totul pe foc până se îngroaşă.
Se scot batonul de vanilie, cojile de lămâie şi portocală. Se unge cu unt o tavă de prăjituri sau un vas termorezistent. Se pun pe fundul lui feliile de brioşă, în straturi, turnând peste fiecare strat sos fierbinte de vanilie, apoi amestecul cu seminţe de mac, puţin unt şi puţină miere. Se adaugă astfel de straturi succesive până când se termină toate ingredientele. Stratul final trebuie să fie de unt.
Se bagă la cuptor aproximativ 25 de minute, până când budinca se aşază şi capătă o culoare cafeniu-aurie. Se serveşte caldă, presărată cu zahăr pudră.
Se poate turna deasupra o glazură de zahăr, ca de créme brulée, pentru ca apoi budinca să fie servită cu îngheţată de vanilie deasupra.
Serbia – Chef Nenad Gladici
1. Pita saviača (sviacha) sârbească, cu 3 feluri de umplutură
Pentru aluat:
700 g făină albă fină
1 linguriţă de sare
5-6 dl apă caldă
3 linguri de ulei +0,5 dl pentru uns
50 g unt
1 ou (pentru uns, înainte de a se băga la cuptor)
Pentru umpluturi:
Umplutura cu brânză
150 g brânză moale
20 g ciuperci uscate, înmuiate în apă caldă
1dl iaurt
1 ou
sare, piper, oregano sălbatic
Umplutura cu carne tocată şi cartof
150 g carne tocată (dacă se poate, amestec de carne de vită şi porc; dacă nu, doar carne de porc)
1 cartof mare (tăiat în bucăţele)
1 ceapă mare (tăiată fin)
2 căţei de usturoi (tocaţi fin)
sare, piper
ulei
Umplutura cu mere şi fructe uscate
1 măr mare (curăţat, tăiat mărunt şi stors de suc)
3 linguri de miere
20 g stafide
20 g prune fără sâmburi, tăiate în bucăţele
50 g nuci mărunţite
50 g seminţe de dovleac mărunţite
70 g pesmet
0,5 dl ulei
scorţişoară, nucşoară (pulbere)
zahăr pudră pentru decorat
Mod de preparare:
Într-un bol mare se cerne făina. Se adaugă sarea şi ¾ din cantitatea de apă.
Se frământă un aluat, apoi se adaugă uleiul şi restul de apă.
Se mai frământă încă 10 minute, până când aluatul devine moale, elastic şi nu se mai lipeşte de degete.
Se mută aluatul pe planşeta de lucru şi se mai frământă puţin (timp de pregătire: 15 min)
Se împarte aluatul în trei părţi egale, se ung toate cu ulei din belşug, apoi se lasă 20 de minute acoperite cu folie de plastic.
Umplutura cu brânză (timp de pregătire: 5 min)
Ciupercile lăsate la înmuiat în apă se toacă fin, se adaugă brânza mărunţită şi se amestecă apoi cu restul ingredientelor.
Umplutura cu carne tocată (timp de pregătire: 10 min)
Se pune ceapa tocată în tigaia cu ulei încins şi se sotează până se înmoaie. Se adaugă cartoful, se prăjeşte câteva minute, apoi se adaugă carnea tocată, usturoiul, sarea şi piperul. Se amestecă şi se prăjeşte totul până capătă o culoare cafeniu-aurie.
Umplutura cu mere (timp de pregătire: 2-5 min)
Se amestecă toate ingredientele (în afară de pesmet şi ulei) într-un bol.
Fiecare bucată de aluat se întinde pentru început cu mâna, apoi se întinde cu grijă, pe o faţă de masă din bumbac, în toate direcţiile, până când foaia rămâne subţire ca hârtia.
Se distribuie umplutura în mod egal pe foaia întinsă, apoi se stropeşte cu ulei, în ploaie fină. Se rulează foaia de aluat cu ajutorul feţei de masă, pornind dintr-o parte. Se modelează în forma dorită şi se aşază în tava de copt.
Se repetă aceiaşi paşi pentru umplutura cu carne.
Pentru umplutura cu mere, se presară şi pesmet, apoi se stropeşte cu puţin ulei şi se continuă ca mai sus.
Când toate plăcintele sunt gata de băgat la cuptor, se ung cu ou bătut (timp total de pregătire: 30min)
Se coc plăcintele în cuptorul încins la 180°C, timp de 20 de minute. Se scot şi se toarnă peste ele puţin unt topit cu apă, apoi se bagă din nou la cuptor pentru alte 10 minute (timp total de ţinut în cuptor: 30 min)
Se scot plăcintele din cuptor şi se lasă să se răcească, acoperite cu un prosop de bucătărie din bumbac.
Ustensile necesare:
Boluri
O tavă mare de copt
O tigaie
Mici ustensile (mixer, tocător, furculiţe, linguri, pensulă, tel)
Folie de plastic
Hârtie de copt
Câteva prosoape de bucătărie din bumbac
O faţă de masă din bumbac
2. Ardei umpluţi
Ingrediente:
20 de ardei graşi uscaţi
100 g boabe de grâu fiert
500 g de cârnaţi proaspeţi
50 g bacon tăiat mărunt
o bucată de 150 g de bacon
1 praz tăiat mărunt
3 căţei de usturoi mărunţiţi
2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat
100 g brânză telemea, mărunţită
50 g nuci tocate
1l supă limpede de pui
1 ou
sare şi piper
ciuperci aromatice uscate
ulei pentru prăjit şi gătit
Mod de preparare:
Se înmoaie ardeii în apă fierbinte şi se lasă deoparte cel puţin 30 de minute.
Într-o tigaie mare, se încinge puţin ulei şi apoi se adaugă baconul tăiat şi nucile. Când acestea devin crocante, se adaugă prazul şi se sotează totul până se înmoaie. Se adaugă cârnaţii tăiaţi mărunt şi se rumenesc frumos, până devin aurii. Se adaugă boabele de grâu şi mirodeniile. Se amestecă bine şi se adaugă brânza şi oul, amestecând în continuare. Se lasă pe foc câteva minute, până când oul s-a închegat, iar brânza s-a topit.
Se lasă deoparte câteva minute, să se răcească.
Se scurg ardeii de apă şi se umplu pe rând cu amestecul de carne. Timp de preparare: 30-45 minute.
După ce toţi ardeii umpluţi sunt aşezaţi în vas, se toarnă deasupra supa limpede de pui, iar vasul acoperit se bagă în cuptorul încins la 200°C, timp de 30 de minute. Se dă apoi deoparte capacul vasului şi se mai lasă la cuptor încă 10-15 minute, la 180°C (timp total de preparare în cuptor: aproximativ 45min).
Ardeii se servesc calzi, cu iaurt.