Nu este suficient să așteptați pierderea sensului pentru a reda impulsul carierei sau vieții personale. În Psychology Today, un psihiatru american dezvăluie metoda sa de a nu mai amâna și de a merge mai repede către fericire, scrie MadameFigaro.
Dacă te uiți bine în jurul tău, oamenii cu gust pentru aventură și experiențe noi sunt adesea cei cu un zâmbet larg. Într-o rubrică publicată pe site-ul Psychology Today din ianuarie psihiatrul american Nassir Ghaemi susține această observație. Potrivit acestuia, ieșirea din zona noastră de confort ne poate îndruma către împlinirea, atât profesională, cât și personală. Specialistul recomandă o metodă simplă și eficientă: „regula celor 10 ani”. Cu alte cuvinte, „ar trebui să schimbi ceea ce faci sau felul în care trăiești, la fiecare zece ani”, spune el.
Nu vă odihniți pe lauri
Psihiatrul se bazează pe cercetările efectuate în anii 1970 și 1980 de medicul și cercetătorul american-canadian David L. Sackett. Acesta din urmă a considerat că este important să părăsim un domeniu, oricare ar fi acesta, atunci când devenim experți, specialiști în el. De ce să arunci totul în această etapă? Pentru că succesul trecut este un obstacol în calea succesului viitor, rezumă Nassir Ghaemi. Potrivit medicului psihiatru, atunci când ajungi la un nivel de expertiză, când stăpânește un subiect la perfecțiune, rămânem bazați pe cunoștințele dobândite în trecut și am ține mai puțin cont de noile idei emergente, am crede mai puțin în ele. Totuși, spune el, asumându-ne riscul lucrurilor noi, al ideilor noi, ne îndreptăm spre schimbare și dobândim noi experiențe.
Oricât de înfricoșător este, schimbarea este bună. Potrivit lui Nassir Ghaemi, schimbarea cursului ne stimulează intelectual și ne obligă să învățăm lucruri noi. Acest comportament aventuros ne provoacă și din punct de vedere social, confruntându-ne cu oameni noi și zone necunoscute.
Urmează-ți instinctele și acționează încet
A ne pune întrebări despre proiectele sale viitoare pe termen scurt înseamnă, de asemenea, mai puțină anxietate, e mai puțin amețitor, decât să ne întrebăm ce ar trebui să punem în aplicare pentru tot restul vieții, adaugă psihiatrul. Mai ales că „regula de 10 ani” se dovedește a fi flexibilă, singurul imperativ este să-ți urmezi instinctele . „Dacă lucrurile nu merg deloc bine, faceți o schimbare în cinci ani. Dacă merg bine, poți sta 15 ani. Dar în orice caz, faceți o schimbare”, insistă specialistul.
Fii atent, însă, sarcina nu implică schimbarea peste noapte. Pentru a ieși din zona ta de confort, psihologul Céliane Moller a sugerat să operezi încet, să mergi pas cu pas. Aceasta poate fi prin introducerea unei rutine sportive zilnice sau a unei noi activități creative. Nici în viața profesională nu ești obligat să schimbi radical locul de muncă, poți să soliciti și training, să lansezi un nou proiect sau chiar să colaborezi cu o altă echipă.