Psihiatrul rus Dmitri Avdeev e unul dintre primii psihiatri care au aplicat dogma creştină în tratarea pacienţilor cu depresie şi a diferitelor forme de dependenţă.
Se pare că tabloul psihoterapiilor care propun dogma creştină e chiar mai mare decît sindromul depresiv sau adicţiile.
După modelul creştin. alţi psihiatri de alte conviongeri religioase au pariat şi ei pe schema dogmei, chiar dacă nu creştină, în tratarea pacienţilor nevrotici şi au avut succes.
Avdeev spune clar că, fără decizia pacientului de a se însănătoşi şi fără lăsarea în mîinile Creatorului a binomului pacient – psihoterapeut sînt slabe şanse să te mai faci bine la cap.
Schema creştină de tratament, aplicată pe tratamentul clasic, funcţionează în mai bine de 85% la sută dintre cazurile de depresie.
Avdeev a studiat mult despre nervozitate. El pune nervozitatea pe seama lipsei de credinţă.
Pasivitatea laică nu e sănătoasă. Trebuie să ne implicăm activ în exerciţiul dogmei creştine dacă vrem să ne păstrăm mintea întreagă.
“Se poate spune că într-adevăr eficace şi folositor va fi numai acel ajutor psihoterapeutic ce duce la Hristos şi este dat de un medic sau psiholog ortodox care se pocăieşte şi îşi îndreaptă propria viaţă.
Ȋn acest caz, cuvîntul specialistului va fi întărit de puterea harică a lui Dumnezeu şi-l va mîngîia pe cel bolnav, îi va arăta drumul către Cel care este Calea, Adevărul şi Viaţa”.
Avdeev, care e reputat psihoterapeut ortodox, mai spune că nici o psihoterapie pe lumea asta “nu-i în stare să învingă păcatele şi patimile din sufletul omului” şi că “acest lucru îl poate face numai Domnul”.
Mulţi se vor răscoli şi vor argumenta că asta e bullshit, că medicul ortodox nu are voie să-şi influenţeze pacientul cu propriile lui convingeri.
Aşa e! Cazul ideal, care are şi soluţii terapeutice pe măsură, este atunci cînd medicul şi pacientul se întîlnesc în convingeri.
Psihoterapeutul credincios va practica psihoterapia ortodoxă numai cu acel pacient în care găseşte reverberaţii pe măsură.
Depresia e boala cu cea mai mare incidenţă de pe planetă la ora asta.
Mai mare decît a cancerelor şi a bolilor cardiace. Asta se explică prin lipsa exerciţiului credinţei, dispariţia sau ignorarea valorilor de credinţă în care se naşte omul.
Depresia e foarte greu de învins.
Cînd crezi că te-ai făcut bine, bam, te loveşte de nu te vezi.
La noi, în spaţiul ortodox, pacienţii cu depresie pe care s-a aplicat şi schema de valori creştine au învins boala şi nu au avut recurenţe.
Totul e practica ortodoxă şi încrederea că Domnul e “doctorul a toate”.