Hamsii, guvizi, barbuni şi zargani. Parcă îi văd pe toţi împreună, într-o imaginară fermă submacvatică a Pontului Euxin, mişunând, fiecare în felul său: gata să atace, gata să se predea, ajungând, la urmă, de-a valma, în năvodul pescarului şi-n farfuria de peşte ...
Hamsii, guvizi, barbuni şi zargani - frumoasă, apetisantă familie de înotătoare a cărei carne se face mai dulce o dată cu răcirea apei şi cu scurtarea zilei (compensatorie, natura!).
Spectacolul merge mai departe, în bucătăria caldă, cu miros de aromate de la Cherhanaua Ancora, unde se pregăteşte mâncarea pentru masa de prânz. Presărate cu sare, tăvălite-n făină și aruncate în baia de ulei care le face să dănțuiască, precum sirenele în apa mării, hamsiile se recomandă a fi servite alături de un sos remoulade light, cu iaurt, aromat cu capere, usturoi, frunze de arpagic și-un picuț de vin alb.
Crocanți, numai buni de „ronțăit”, guvizii de Marea Neagră, tăvăliți în mălai și aruncați în baie de ulei de palmier fierbinte se mănâncă alături de sosul clasic de usturoi, dar şi cu sos Genocid, picant.
Barbunii roșii, da, gustul lor e o adevărată delicatesă! Ne delectezecu carnea lor specială, fie marinaţi, fie prăjţi, crocanşi și catifelaţi, deopotrivă. Cuptorul e incins la 180 de grade Celsius. E numai bun pentru a primi la copt zarganul. Stropit cu ulei de măsline, sărat şi piperat, botezat cu puţină zeamă de lămâie şi nins cu petale de oregano, peştele acesta încheie oferta de festival de la Cherhanaua Ancora, dovedind că peştii mici sunt cei mai buni.
Esop ar completa că sunt şi cei mai norocoşi . În celebra sa fabulă, pescarul îşi trage năvodul în care află doar peşti mari. Cei mici, reuşesc să se strecoare prin ochiurile plasei, salvându-se, în apă. Morala, spune fabulistul, e că cei mari scapă mai greu în timp ce peşti mici găsesc mereu ieşirea salvatoare.
Urmărește-ne și pe FACEBOOK