Nascuta parca sa dovedeasca perfectiunea naturii dar si trasaturile comune ale lumii vii, dorada, alaturi de lupul de mare, figureaza printre pestii cei mai cautati si cei mai indragiti de pescari. De o susceptibilitate legendara, acest frumos animal marin cu sprancene aurii de cadana e, insa, greu de sedus. Fricoasa ca o fata mare, dorada stie, ca nimeni altul, sa evite capcanele puse de pescari si carligele cu momeala inselatoare. Chiar si exemplarele cele mai mari fug repede atunci cand detecteaza cea mai mica miscare a apei provocata de undite. Mai mult: daca ajunge sa muste momeala si nu-i convine, dorada stie sa o arunce afara din gura, ceea ce echivaleaza, in relatiile de societate, cu un refuz definitiv al pretendentului nesincer.
Se bate pana la capat
In mod obisnuit, dorada se pescuieste la mal sau din barca, mai ales prin tehnicile clasice. O data intepat, pestele se zbate foarte puternic, alternand loviturile de coada cu cele de cap. Se spune despre el ca e “un peste tehnic”, greu de pescuit. Inafara susceptibilitatii lui legendare (care obliga la folosirea unui fir de nailon foarte subtire), dorada e dotata cu o rezistenta si o putere uimitoare pentru talia sa. Contrar altor pesti, o data prinsa in undita, ea se bate pana la capat pentru supravietuire. Locul doradelor, in Mediterana sau Atlantic, e pe fundul coastelor – iarna si la suprafata – de primavara pana toamna, cand apa se incalzeste sub razele soarelui. Le place sa exploreze sectoarele cu roci acoperite de covoare de midii si stridii juvenile. Sunt redutabile spargatoare de scoici pe care le zdrobesc prin presiunea molarilor impozanti ca niste dale de beton.
In farfurie
Talia medie a unei dorade adulte este de 65 cm, dar exemplarele mai mici incap numai bine in farfurie. E un peste cu carnea slaba (are 1 g de lipide la 100 g), bogata in iod, vitamine din grupa B, fosfor, calciu fier si magneziu. E foarte bine digerata (are 76 de calorii la 100 g) dovedindu-se aliatul ideal intr-un un regim de slabire. Cand il bucatarim, e de preferat coacerea sau fierberea, pentru a-i pastra calitatile. Inainte de a o gati, dorada trebuie pregatita cu graija, fiindca are spini si oase care inteapa periculos de bine! Pentru 2 persoane, e nevoie de cca 800 g de dorada, deoarece deseurile reprezinta 60% din greutatea initiala. Poate fi fezandata in suc de lamaie, trasa la aburi, cu ulei de masline si vin alb. Este pestele ideal pentru prepararea unui sashimi crud japonez ori a unei supe mediteraneene. Am ales si recomand o varietate de meniuri avand la baza dorada.
https://www.facebook.com/CherhanauaAncora
http://www.ancora-cherhana.ro/meniu-mediteranean/