Oamenii apreciză alimentele ca fiind mai gustoase și mănâncă mai mult când sunt la masă cu alte persoane, decât atunci când mănâncă singuri, relatează psychcentral.com.
Cercetătorii de la Universitatea din Nagoya, Japonia, au descoperit că un efect similar se produce şi în cazul persoanelor care mănâncă singure în faţa unei oglinzi. Ei spun că stimularea socială a apetitului este un fenomen clar stabilit, dar modul cum funcţionează este necunoscut.
"Am vrut să aflăm care este cerința minimă pentru stimularea socială a mâncatului", a declarat autorul principal Dr. Ryuzaburo Nakata. "E nevoie de o altă persoană prezentă fizic sau sunt suficiente informațiile care să sugereze prezența altora?", a adăugat el.
Cercetătorii au descoperit că oamenii care mănâncă singuri apreciază alimentele ca fiind mai gustoase și au mâncat mai mult atunci când s-au privit într-o oglindă, comparativ cu mâncatul în fața unui monitor cu o imagine pe fundal.
Iniţial, echipa de cercetare a lucrat cu un grup de voluntari mai în vârstă. Abordările pentru stimularea bucuriei de a mânca în cazul persoanelor singure sunt deosebit de relevante pentru vârstnici, deoarece cercetarea a arătat că, frecvent, mulţi dintre aceştia iau masa singuri.
Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au repetat experimentul cu tineri voluntari adulți, aceștia au observat că în prezenţa unei oglinzi apare aceeași încurajare "socială" de a mânca, sugerând că efectul nu se limitează doar la persoanele în vârstă.
Într-un alt experiment, când cercetătorii au înlocuit oglinda cu fotografii ale unor voluntari care mănâncă, ei au descoperit că aceştia au fost atraşi la fel de mult de alimente și au mâncat mai mult. Chiar și imaginea statică a unei persoane care mănâncă pare suficientă pentru a produce stimularea "socială" a apetitului.
"Studiile au arătat că pentru adulţii în vârstă bucuria de a mânca este asociată cu calitatea vieţii, iar mâncatul frecvent fără companie este asociat cu depresia şi pierderea poftei de mâncare ", a spus autorul dr. Nobuyuki Kawai, de la Institutul de Tehnologie din Tokyo.
"Constatările noastre sugerează, așadar, o posibilă abordare a îmbunătățirii atractivității alimentelor și a calității vieții pentru persoanele în vârstă, care nu au o companie atunci când mănâncă. De exemplu, cei care au suferit pierderi sau sunt departe de cei dragi", a mai spus el.
Studiul a fost publicat în Physiology & Behavior.