Obiceiuri alimentare sănătoase care te pot îngrăşa

16 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Obiceiuri alimentare sănătoase care te pot îngrăşa

De la pâine la paste, de la dulciuri la carne roşie, tot încercăm de zeci de ani să depistăm alimentele periculoase şi să le ştergem din meniu. Acum, dietele fără gluten, grăsimi sau carbohidraţi au devenit regulă, dar dieteticienii avertizează că suntem dezinformaţi, relatează dailymail.co.uk.

Respectând aceste reguli stricte, ne putem lipsi de nutrienţi importanţi care reduc apetitul, ne îmbunătăţesc starea de spirit şi ne ajută să arătăm bine. Războiul împotriva glutenului s-a intensificat graţie dietelor unor vedete precum Gwyneth Paltrow şi Gisele Bündchen.

Dieteticienii şi nutriţioniştii susţin însă că singurele persoane care ar trebui să renunţe complet la gluten sunt cele care suferă de intoleranţă la această proteină. Mai multe studii, inclusiv unul recent, realizat de Universitatea Harvard, au arătat că dietele care includ o cantitate normală de gluten scad riscul de diabet tip 2.  

Cerealele integrale cu gluten sunt bogate în vitamine şi minerale şi ajută la scăderea riscului de boli cardio-vasculare şi anumite tipuri de cancer. În plus, alimentele fără gluten produse industrial pot avea zahăr şi grăsimi adăugate, ceea ce le lipseşte de efectul benefic asupra sănătăţii.

Numeroase studii au arătat că persoanele care evită carbohidraţii încearcă să găsească alte surse de energie şi, inevitabil, consumă alimente nesănătoase, bogate în zahăr.
Carbohidraţii au primit o gură de oxigen atât de necesară, cel puţiun din punct de vedere al atitudinii oamenilor, datorită unui studiu care au demonstrat beneficiile consumului de paste. 

Studiul, realizat în Italia, normal, a descoperit o legătură între consumul de paste şi scăderea indicelui de masă corporală. După examinarea a 2.300 de persoane, cărora le plac pastele, studiul a ajuns la concluzia că este puţin probabil ca aceste persoane să sufere de obezitate în general, şi abdominală, în particular.  

Şi, dacă unii îşi refuză plăcerea de a mânca o farfurie mare cu spaghetti sau o pizza, ştiinţa le demonstrează cum carbohidraţii le pot îmbunătăţi starea de spirit. Studiul a stabilit o legătură între carbohidraţi şi secreţia de serotonină, un hormon natural stabilizator care scade depresia.

Nutriţionista australiană Lyndi Cohen susţine că introducerea carbohidraţilor în dietă a ajutat-o să facă faţă anxietăţii diagnosticate în 2010. "O mulţime de legume şi zarzavaturi încetinesc arderea carbohidraţilor, care ajută la menţinerea stabilă a stării de spirit şi a hormonilor", a declarat ea pentru Daily Mail Australia. 

Grăsimile sunt, de asemenea, o compenentă cheie a unei diete echilibrate, atât timp cât sunt de calitate bună. Mâncarea congelată şi snack-urile ambalate conţin zaharuri ascunse, folosite pentru a le amplifica aroma. În locul acestora, e preferabil să consumaţi alimente ce conţin grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado sau iaurtul grecesc.

Mai există şi mitul că, prin eliminarea completă a unor alimente, slăbeşti mai repede. Dietele cu sucuri de fructe reprezintă o altă nebunie marca Hollywood, dar nu vă lăsaţi prostiţi de imaginile frumoase cu recipiente de plastic în care străluceşte ceva galben sau verde.

Majoritatea acestor sucuri conţin pulpă de fructe, mult zahăr şi nu dau sentimentul de saţietate pentru mult timp. De asemenea, ele nu conţin nutrienţi care ajută organismul să-şi atingă întregul potenţial.

Totuşi, dacă nu vreţi să renunţaţi la sucuri de tot, nu vă fie teamă. Combinaţi-l cu iaurt pentru proteine, dar încercaţi să mâncaţi mai multe legume pentru că ele conţin mai puţin zahăr, comparativ cu fructele.
 

Alte stiri din Life style

Ultima oră