Unii oameni pot evita în mod activ să simtă compasiune atunci când li se oferă posibilitatea să aleagă ce senzații experimentează cu privire la alte persoane, sugerează un studiu al Universității din Pennsylvania, citat de Science Daily.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că atunci când situația implică o persoană de care erau apropiați, cum ar fi un membru al familiei, oamenii erau mai predispuși să aleagă să simtă compasiune.
„Experimentarea compasiunii duce adesea la dorința de a-i ajuta pe ceilalți și de a-și îmbunătăți bunăstarea, dar am constatat că oamenii ar putea să nu fie dispuși să experimenteze compasiunea și să o considere că merită efortul mental”, a spus unul dintre autori, Julian Scheffer, cercetător postdoctoral la Universitatea din California. Daryl Cameron, profesor asistent de psihologie și asociat de cercetare la Rock Ethics Institute din Penn State, a declarat că studiile au fost printre primele care au examinat cum și când aleg oamenii să simtă compasiune.
Cercetătorii au efectuat o serie de studii cu un număr de participanți ce a variat între 62 și 215. Anchetatorii au conceput trei pachete de cărți virtuale dintre care participanții ar putea alege. Unul dintre pachete le-a cerut participanților să simtă compasiune, unul care le-a cerut să simtă empatie și unul le-a cerut să rămână obiectivi. În primele două studii, participanții au fost împărțiți în două grupuri. Unul a fost rugat să aleagă între compasiune sau obiectivitate, iar celălalt a fost rugat să aleagă între empatie și obiectivitate. În general, participanții au ales compasiunea în detrimentul obiectivității.
Apoi, participanții au fost rugați să aleagă între compasiune sau empatie. De data aceasta, oamenii erau mai predispuși să aleagă empatia în locul compasiunii. Cu toate acestea, când au putut alege între empatie, compasiune și obiectivitate, participanții au fost mai predispuși să opteze pentru a rămâne obiective. „Unii psihologi și filozofi au spus că compasiunea este mai ușoară decât empatia. O modalitate de a testa această ipoteză este să le comparăm direct și să le oferim oamenilor o alegere. Când am întrebat oamenii dacă doresc să simtă compasiune, cel puțin pentru străini, de obicei nu au vrut și au găsit-o mai provocatoare decât empatia”, a spus Cameron.
În cele din urmă, participanților li s-au prezentat încă o dată pachetele, ca în experimentele anterioare, dar de această dată, în loc de cărțile care conțineau imagini ale străinilor, au inclus cărți cu numele persoanelor pe care fiecare participant le cunoștea foarte bine sau doar le cunoștea. „Am constatat că oamenii erau mai dispuși să experimenteze compasiunea pentru persoanele apropiate”, a spus Scheffer.