Unii termeni folosiţi pe etichetele unor produse de îngrijire a pielii pot induce în eroare consumatorii, deci oamenii nu se pot baza întotdeauna pe ceea ce ce citesc pe ambalaj, avertizează Academia Americană de Dermatologie, conform consumer.healthday.com.
"Limbajul folosit pe etichetă nu este întotdeauna o descriere clară a produsului din cutie sau a efectelor sale asupra pielii voastre", afirmă dr. Rajani Katta, într-un comunicat de presă al Academiei. Katta este profesor asistent la Baylor College of Medicine din Houston.
"Producătorii pot folosi un anumit limbaj din raţiuni de marketing şi aceeaşi termeni pot însemna lucruri diferite la produse diferite, fiind dificil să-ţi dai seama ce înseamnă asta pentru pielea ta", a explicat Katta.
Administraţia pentru Medicamente şi Alimente a SUA (FDA) nu a reglemerntat etichetarea produselor de îngrijire a pielii. Ceea ce înseamnă că termeni precum "pentru pielea sensibilă" sau "hipoalergenic" nu reprezintă o garanţie că produsul nu provoacă iritaţii sau o reacţie alergică, a adăugat doctorul.
Produse descrise ca fiind 100% naturale nu sunt nici ele neapărat bune. "Nu uitaţi că iedera otrăvitoare este naturală. Şi chiar dacă un ingredient natural este bun pentru pielea voastră, unele produse pot conţine combinaţii de ingrediente cu aditivi sau conservanţi care pot fi dăunătoare", a avertizat Katta.
În plus, produsele descrise ca fiind fără parfum pot conţine arome chimice, atât timp cât ele sunt folosite în alt scop decât ca parfum. Termenul "fără arome" nu arată întotdeauna că produsul nu conţine parfum. Acesta poate descrie produse care folosesc arome chimice pentru a a masca alte mirosuri puternice, a explicat Katta.
" Din nefericire, nu există un limbaj de etichetare care să garanteze că produsul este hipoalergenic sau recomandat pentru pielea sensibilă", a adăugat ea
Complicaţiile, reacţiile la produsele de îngrijire a pielii nu sunt vizibile imediat. Unele persoane dezvoltă o alergie chiar şi după ce a folosit produsul, luni sau chiar ani, spune Rajani Katta. Pentru a preveni reacţiile dermatologice, ea a oferit câteva sfaturi:
- înainte de a folosi un nou produs, testaţil-l pe o porţiune mică de piele de pe antebraţ, timp de o săptămână, pentru a vedea dacă provoacă vreo reacţie
- citiţi şi urmaţi toate instrucţiunile de folosire
- evitaţi folosirea unor produse noi când pielea e iritată sau inflamată