Litri de Botox au "urcat" treptele Festivalului de la Cannes: vor avea într-o zi femeile dreptul să îmbătrânească în pace?

30 Mai 2024
Litri de Botox au "urcat" treptele Festivalului de la Cannes: vor avea într-o zi femeile dreptul să îmbătrânească în pace?

- În fața valului de frunți înghețate, obraji neteziți și guri excesiv de umflate, văzute pe treptele Festivalului  de la Cannes, Madame Figaro se întreabă: vor avea într-o zi femeile dreptul să îmbătrânească în pace?

Când ne gândim la Festivalul de Film de la Cannes, ne gândim instantaneu la cinema și glamour. A urmări urcarea treptelor și a comenta ținutele actorilor și mai ales ale actrițelor este o tradiție. Dar anul acesta, dincolo de rochii și paiete, ceea ce iese în evidență nu sunt atât ținutele... cât ținuta . Cea a fețelor femeilor de pe covorul roșu. De parcă asupra actrițelor ar fi căzut o formă de conformism jenant. Pomeții înalți și netezi, frunțile înghețate, buzele ridicol de pline. Pe covorul roșu, unde ne amuză nonșalanța lui Alain Chabat, părul alb și o țigară în gură, figura lui Demi Moore , mai aproape de mască de ceară în stil Muzeul Grevin decât de cea a unei femei în vârstă de șaizeci de ani, ne copleșește.

În 2024, o femeie nu poate îmbătrâni în pace și cu riduri. Pentru a fi considerată frumoasă, trebuie să recurgă neapărat la chirurgie sau la medicină estetică. Știam acest lucru dar Cannes ne face să facem un bilanț. Pe covorul roșu, aproape nicio femeie, în afară de câteva foarte tinere, pare să poată suporta semnele timpului. Pentru că și cele care sunt departe de a „avea nevoie”, adică tinerii cu pielea încă fără stigmate, recurg uneori deja la bisturii sau la injecții. Chirurgii care abundă acum pe rețelele de socializare ne îndeamnă să începem cât mai curând. Nu mai există limită de vârstă sau mediu social. Tinerii de 18-34 de ani sunt cei mai mari consumatori de proceduri estetice, iar prețurile au devenit mai democratice. Iar când traseul oficial rămâne prea scump, există rețele paralele, care produc daune dramatice, pentru a obține produse de întinerire.

Clișee

La bărbați, proporția este inversă. Pe covorul roșu de la Cannes, pentru Baz Luhrmann, regizorul Marelui Gatsby , care a abuzat de intervenții până la punctul de a arăta ca o creatură ciudată, vedem o majoritate de bărbați defilând asumându-și vârsta fără complexe. În 2024, în ciuda discursurilor puternice precum cel al sublimului Andy MacDowell,  care pledează pentru dreptul femeilor de a îmbătrâni în mod natural, cu părul ei gri și pielea ei care nu contracarează artificial efectele timpului, nimic nu pare să avanseze. Încă coparam prospețimea unei debutante cu ridurile actrițelor mai mature. Din cauza unui discurs societal ingerat inca din copilarie care spune ca femeile se estompeaza, actritele, peste 35 de ani, se simt obligate, inainte de a putea poza in fata fotografilor, sa faca sedinte de botox sau injectii cu acid hialuronic. De parcă de asta depindea credibilitatea lor feminină.

Să fim clari, nu abordarea acestor femei, victime ale unei societăți încă masculiniste, trebuie să o pedepsim. Este această idee încă înscrisă în toate mințile, bărbați, femei, că frumusețea este una cu tinerețea. Că un rid distruge și nu înfrumusețează. Pe măsură ce ne apropiem de patruzeci de ani, cu toții începem să ne punem întrebarea, ar trebui să trec prin asta? Ce se va întâmpla când toată lumea din jurul meu o va face, în afară de mine? Ce spune asta despre convingerile mele feminine, feministe? PNu suntem singurii care ne întrebăm. Într-un editorial pentru revista Causette , jurnalista Sarah Gandillot se întreabă ce spun aceste corpuri care nu vor să îmbătrânească despre emanciparea femeilor. Acolo unde Cannes ar putea fi în frunte pentru a arăta cum femeile sunt la fel de frumoase ca bărbații când îmbătrânesc, show-ul de pe Croisette a arătat o imagine foarte slabă a condiției actuale a femeilor. Păcat.

Alte stiri din Life style

Ultima oră