Lauren Bacall, cea mai frumoasă actriță a anilor '60, diva cu rădăcini românești, și-a îngrijit marea dragoste până la ultima suflare

15 Feb 2022
Lauren Bacall, cea mai frumoasă actriță a anilor '60, diva cu rădăcini românești, și-a îngrijit marea dragoste până la ultima suflare

Lauren Bacall se naște la 16 septembrie 1924 în Bronx, imediat după venirea ei pe lume familia mutându-se într-o casă de pe Bulevardul Ocean Parkway din Brooklyn. Părinții ei aveau o situație materială extraordinară și au putut să îi asigure o educație deosebită. Fata este înscrisă la Școala pentru Fete Highland Manor din Tarrytown, New York. Instituția era o școală privată exclusivistă, cu internat propriu și disciplină severă. După absolvire, Lauren urmează cursurile liceului Julia Richman din Manhattan. Trecuse, la numai cinci ani, prin calvarul divorțului părinților, iar după evenimentul acesta nu își mai va mai regăsi niciodată tatăl.

Nu sunt puțini cei care spun că frumusețea și vocea unică a lui Lauren Bacall sunt irepetabile. Iar amănuntul inedit că mama ei, evreica Natalie Weinstein, a fost născută la Iași, o face și mai interesantă. Natalie a copilărit în dulcele târg, apoi s-a mutat pe insula Ellis pentru a ajunge, în final, în Statele Unite. Tatăl ei, William Perske, de asemenea evreu, venea din orașul Valozhyn, aflat astăzi pe teritoriul republicii Belarus.

La numai șaptesprezece ani studiază deja la Academia Americană de Arte Dramatice din New York, iar unul dintre colegii ei de clasă este viitorul mare actor Kirk Douglas. Debutează ca actriță pe Broadway foarte repede, în 1942, pe când încă nu împlinise optsprezece ani. Dezvoltă în paralel și o carieră de fotomodel, iar chipul ei apare pe coperta revistelor Harper’s Bazaar, Vogue și Life.

Lauren Bacall

O astfel de apariție, cea de pe coperta Harper’s Bazaar îi atrage atenția lui Slim Keith, soția unui producător și regizor de la Hollywood, Howard Hawks. Aceasta își îndeamnă care soțul să o cheme la castingul pentru viitorul său film, ,,To Have and Have Not”.
Hawks este impresionat și îi propune pe loc un contract pentru șapte ani. Salariul săptămânal era de o sută de dolari. Lauren Bacall își începea astfel prodigioasa carieră în lumea cinematografiei.

Este momentul în care tânăra actriță alege să să folosească numele de familie „Bacall”, o variantă a numelui de fată al mamei sale. Slim o ia aproape de ea, o cizelează din toate punctele de vedere, mai ales vestimentar, îi rafinează stilul și chiar o duce la un logoped, pentru a-i schimba tonul grav al vocii.

În filmul ,,To Have and Have Not” joacă alături de Humphrey Bogart, căsătorit la vremea respectivă cu Mayo Methot. Între ei se aprinde o dragoste mistuitoare chiar pe platourile de filmare și, după premieră, actrița devine în mod miraculos o super vedetă, cu milioane de fani, un model adevărat.

Warner Bros simte potențialul extraordinar și îl exploatează, lansând o campanie intensă de marketing pentru a-i promova imaginea. Actrița vizitează astfel Clubul Național de Presă din Washington pe 10 februarie 1945 iar celebra fotografie cu Lauren Bacall, la numai 20 de ani stând lungită pe pianul la care cânta vicepreședintele american Harry S. Truman face înconjurul planetei.

Se căsătorește cu Boggie la 21 mai 1945, luna de miere are loc la ferma Malabar, din Lucas, Ohio. Vor avea un mariaj superb timp de doisprezece ani, până la moartea timpurie a marelui actor. După „To Have and Have Not”, Bacall filmează alături de Charles Boyer ,,Confidential Agent”, apoi ,,The Big Sleep” alături de soțul Humphrey Bogart, film care întărește pentru totdeauna statutul ei de reprezentant numărul unu al filmului noir. Lauren a mai jucat alături de Humphrey Bogart în ,,Dark Passage” în 1947 și în ,,Largo” în 1948.

Lauren Bacall

Îl pierde pe Boggie la sfârșitul anilor ‘50. Moare din cauza canderului esofagian, cu Lauren îngrijindu-l până la ultima suflare. Actrița se recuperează prin film, joacă împreună cu Gregory Peck în ,,Designing Woman”, film care va fi lansat la New York pe 16 mai 1957, la numai câteva luni după moartea lui Bogart.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră