Gaza: Consiliul de Securitate al ONU votează pentru prima dată „încetarea imediată a focului”

25 Mar 2024
Gaza: Consiliul de Securitate al ONU votează pentru prima dată „încetarea imediată a focului”

După mai bine de cinci luni de război Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în cele din urmă o rezoluție prin care cere o „încetare imediată a focului” în Gaza, un apel blocat de mai multe ori de Statele Unite, care de data aceasta s-au abținut crescând presiunea asupra aliatului lor israelian, scrie Le Figaro

După mai bine de cinci luni de război, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în cele din urmă o rezoluție prin care cere o „încetare imediată a focului” în Gaza, un apel blocat de mai multe ori de Statele Unite, care de data aceasta s-au abținut, crescând presiunea asupra aliatului lor israelian .

Rezoluția adoptată în aplauze cu 14 voturi pentru, cu o abținere, „cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadan” – care a început deja acum două săptămâni –, ar trebui „să conducă la o încetare a focului – prelungită” și „cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor” .

„Timp de cinci luni, poporul palestinian a suferit teribil. Această baie de sânge a continuat prea mult timp. Este obligația noastră să punem capăt. În cele din urmă, Consiliul de Securitate își asumă responsabilitățile ”, a declarat ambasadorul algerian Amar Bendjama, chiar dacă rezoluțiile obligatorii ale Consiliului sunt în mod regulat ignorate de statele în cauză.

Spre deosebire de textul american respins vineri de vetourile rusești și chineze, acesta nu leagă aceste solicitări de eforturile diplomatice ale Qatarului, Statelor Unite și Egiptului, chiar dacă „recunoaște” existența acestor discuții care vizează un armistițiu însoțit de un schimb de ostatici și prizonieri palestinieni.

Vineri, Rusia și China au respins un proiect de rezoluție americană care sublinia „necesitatea” unei „încetări imediate a focului” în Gaza în legătură cu negocierile pentru eliberarea ostaticilor capturați în timpul atacului sângeros și fără precedent al Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian.

Unii observatori au văzut aceasta ca o evoluție substanțială a poziției Washingtonului, sub presiunea de a-și limita sprijinul pentru Israel, în timp ce ofensiva israeliană a lăsat peste 32.000 de morți în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății Hamas.

Până acum Statele Unite s-au opus în mod sistematic termenului de „încetare a focului” în rezoluțiile ONU blocând trei texte în acest sens.

Dar textul american respins nu a cerut în mod explicit o încetare imediată a focului, folosind formularea considerată ambigue de țările arabe, China și Rusia, care au denunțat „spectacolul ipocrit” al Statelor Unite.

Rezoluția adoptată luni a rezultat din munca membrilor nepermanenți ai Consiliului, care au negociat tot weekendul cu Statele Unite pentru a încerca să evite un alt eșec, potrivit surselor diplomatice.

Rezoluția solicită, de asemenea, „înlăturarea tuturor obstacolelor” din calea ajutorului umanitar.

Consiliul, divizat în mare măsură pe problema israeliano-palestiniană de ani de zile, nu a putut să adopte decât două rezoluții pe această temă  (din opt supuse votului), rezoluții care erau în esență umanitare. Fără prea mult rezultat: după cinci luni și jumătate de război, intrarea ajutoarelor în Gaza, asediată, rămâne în mare parte insuficientă și foametea se profilează.

Alte stiri din Life style

Ultima oră